Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

Железнички музеј

Погледајте презентацију

Погледајте галерију

Железнички музеј у Београду основан је 1. фебруара 1950. године у саставу некадашњег Министарства железница Федеретивне Народне Републике Југославије.
Прва стална поставка отворена је 30. априла 1953. године, под називом “ Кроз историју Југословенских Железница „.


Управна зграда „Железнице Србије“ ад
Осим сталне поставке, у Музеју се налази: изложбена галерија, библиотека и архив.

Музејски рад обавља се кроз:

  • музејско-конзерваторско одељење
  • архивско-документарно одељење
  • библиотекарско одељење

Радом ових служби до данас, Музеј се може похвалити великим бројем веома ретких експоната, књига и великим фондом архивске грађе. Музеј поседује занимљиве моделе, макете, предмете, објекте, минијатауре.

Железнички музеј поседује преко 40.000 предмета груписаних у четири основне збирке:

Збирке се углавном налазе у сталној поставци и у музејским депоима, осим једног дела Техничке збирке, који се налази у Одељењу узаних пруга Пожега, Ложионици и Стругари у Београду, поред депоа Плавог воза у Топчидеру(Београд), као и на железничким станицама у Београду, Нишу, Лапову, Прокупљу, Панчеву, Вршцу, Кикинди, Сомбору и Суботици.


Улаз у музеј, локомотива 99.4
Одељење узаних пруга у Пожеги

Одељење узаних пруга Железничког музеја у Београду, отворено 12. априла 1990. године, смештено је у непосредној близини железничке станице у Пожеги.

Музејско-туристичка железница “Шарганска осмица”

У старој железничкој станици у Ужицу 1999. године отворена је стална поставка „Шарганска осмица“. Круну педесетогодишњег рада представља ревитализација 13,5 км пруге узаног колосека између станица Шарган Витаси и Мокра Гора, у свету градитељства чувене Шарганске Осмице (укинуте фебруара 1974. године).

Галерија

Галерија Железницког музеја у Београду има око 190 м2 изложбеног простора и у њој се могу организовати: групне и самосталне изложбе, промоције књига, дечије радионице и позоришне представе, различити стручни семинари, презентације и предавања.

Адреса: Железницки музеј, 11000 Београд, Немањина 6
Телефон: (+381 11) 3610-334
Е-маил: nenad.vojicic@srbrail.rs
Радно време: радним данима од 9 до 15 часова.