Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

Железнички музеј

Погледајте презентацију

Погледајте галерију

Железнички музеј у Београду основан је 1. фебруара 1950. године у саставу некадашњег Министарства железница Федеретивне Народне Републике Југославије.
Прва стална поставка отворена је 30. априла 1953. године, под називом „Кроз историју Југословенских Железница“.


Управна зграда „Железнице Србије“ ад
Осим сталне поставке, у Музеју се налази: изложбена галерија, библиотека и архив.

Музејски рад обавља се кроз:

  • музејско-конзерваторско одељење
  • архивско-документарно одељење
  • библиотекарско одељење

Радом ових служби до данас, Музеј се може похвалити великим бројем веома ретких експоната, књига и великим фондом архивске грађе. Музеј поседује занимљиве моделе, макете, предмете, објекте, минијатауре.

Железнички музеј поседује преко 40.000 предмета груписаних у четири основне збирке:

Збирке се углавном налазе у сталној поставци и у музејским депоима, осим једног дела Техничке збирке, који се налази у Одељењу узаних пруга Пожега, Ложионици и Стругари у Београду, поред депоа Плавог воза у Топчидеру (Београд), као и на железничким станицама у Београду, Нишу, Лапову, Прокупљу, Панчеву, Вршцу, Кикинди, Сомбору и Суботици.


Улаз у музеј, локомотива 99.4
Одељење узаних пруга у Пожеги

Одељење узаних пруга Железничког музеја у Београду, отворено 12. априла 1990. године, смештено је у непосредној близини железничке станице у Пожеги.

Музејско-туристичка железница “Шарганска осмица”

У старој железничкој станици у Ужицу 1999. године отворена је стална поставка „Шарганска осмица“. Круну педесетогодишњег рада представља ревитализација 13,5 км пруге узаног колосека између станица Шарган Витаси и Мокра Гора, у свету градитељства чувене Шарганске Осмице (укинуте фебруара 1974. године).

Галерија

Галерија Железничког музеја у Београду има око 190 м2 изложбеног простора и у њој се могу организовати: групне и самосталне изложбе, промоције књига, дечије радионице и позоришне представе, различити стручни семинари, презентације и предавања.

Адреса: Железнички музеј, 11000 Београд, Немањина 6
Телефон: (+381 11) 3610-334
Е-маил: muzej@srbrail.rs
Радно време за посете: радним данима од 9 до 15 часова.