Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

Оснивачки састанак

 

Оснивачки састанк Савеза за железничке иновације у Југоисточној Европи СЕЕСАРИ, одржан је 27. јануара у Београду, у писуству  60 учесника из 14 земаља. Оснивачки састанак СЕЕСАРИ организовали су „Железнице Србије“ и Словеначке железнице, под покровитељством Међународне железничке уније УИЦ.

Формирање Савеза озваничено је потписивањем Декларације о намерама коју су потписали  генерални директор УИЦ-а  Жан Пјер Лубино, генерални директор  „Железница Србије “ад Мирослав Стојчић  и директор Прометног института из Љубљане Петер Верлич,  који  је и председавајући СЕЕСАРИ групе при УИЦ-у.

СЕЕСАРИ је савез који се заснива на добровољном партнерству и могу му приступити и железнице које нису из Југоисточне Европе у статусу посматрача. Главни органи су Генерална скупштина, Управни одбор и Секретаријат.

Поруке које су упућене са оснивачког састанка Савеза за железничке иновације у Југоисточној Европи су: подстицање развоја будућности железнице, коришћење расположивих фондова, постизање веће ефикасности и конкурентности железнице, стварање јединства железничке области и остваривање бржег протока људи и робе.

 

 

Меморандум о оснивању                                                                                                               Вести – СЕЕСАРИ

Информативни лист „Пруга“

Часопис „Железнице“