Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

Вести – Родна равноправност

 

Михајловићева покренула кампању „16 дана активизма“ у Србији

22.11.2019

„Готово половина жена у Србији, односно 1,7 милиона њих, доживи неки вид насиља, било да говоримо о физичком, психичком, економском или о сексуалном узнемиравању и прогањању. Цео свет ће наредних 16 дана, и Србија такође, скретати пажњу на то колико је насиље недопустиво и да сви заједно против тога морамо да се боримо“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равнорпавност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је, најављујући кампању „16 дана активизма против насиља над женама“, истакла да насиље превазилази институције и законе, који су усклађени са међународним документима, да је присутан висок ниво стереотипа и предрасуда, те да је неопходна још већа едукација, која креће од малих ногу, из породице.

„У претходних 11 година 320 жена је убијено у породичном и партнерском насиљу, 400 деце су остали сирочићи. Сви заједно смо заказали и када само једна жена трпи насиље, а камоли када изгуби живот. Жене су данас више охрабрене да насиље пријаве, говоримо више о тој теми и важно је да, не само у ових 16 дана, већ целе године, радимо на томе да насиље спречимо. Хвала медијима јер пратите ову тему, рачунамо на вашу подршку и током кампање“, рекла је она.

Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији, рекао је да се насиље не дешава само у Србији, већ у целом свету, те да сви имамо како колективну, тако и индивидуалну одговорност да урадимо нешто да то спречимо.

 

 

 

 

„Као муишкарац, али и као муж, отац, брат и син, и као представник Европске уније, наставићу да пружам допринос борби против насиља над женама и девојчицама. Ове године изашли смо са овим аутобусима са важним порукама, да подигнемо свест грађана о штетности насиља, које има различите форме, може бити и економска зависност, родна неједнакост, неприступачност здравственој заштити, али и сексуално и физичко насиље“, рекао је Фабрици.

Јелена Секулић из Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) рекла је да готово свака трећа жена у свету доживи неки облик насиља, и да је UN Women у сарадњи са Координационим телом и Делегацијом ЕУ ове године изместио кампању на улице, како би шира јавност била упозната са проблемом насиља.

„Важно је да се наши суграђани и суграђанке запитају и размисле када виде ове поруке, јер можда је неко из њиховог блиског окружења жртва насиља. Свако од нас познаје некога ко је доживео неку врсту насиља, с обзиром на статистику“, рекла је она.

Глобална кампања „16 дана активизма“ обележава се у целом свету и почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права. Циљ кампање је подизање свести јавности и предузимање активности за сузбијање насиља над женама и девојчицама.

 

Oдржана обука о дискриминацији и механизмима заштите од дискриминације

26.02.2019.

Да је једнакост и забрана дискриминације једно од основних начела људских права, које се огледа у у томе да су сви људи буду исти у правима и вредни поштовања, био је само један од закључака обуке, кроз интерактиван приступ, коју је, 26. фебруара, одржала заменица поверенице за заштиту равноправности гђа Татјана Јокановић. Организатори ове обуке су биле поверенице за етику „Србија Воза“ а.д. и „Инфраструктуре железнице Србије“ а.д., као и директорка Медија центра „Железница Србије“ а.д.

Учесници обуке, чланови радних група друштава, задужених за израду Кодекса равноправности, су се на почетку упознали са дефиницијом дискриминације која подразумева неоправдано прављење разлике или неједнако поступање у односу на лица због њиховог личног својства на отворен или прикривен начин. Такође, заменица поверенице гђа Јокановић је учеснике информисала која су то лична својства (пол, раса, национална припадност, сексуална опредељеност, политичко опредељење,старосно доба, изглед, итд.), која су основа за дискриминацију, затим их упознала са врстама и облицима дискриминације који се могу манифестовати и уједно прецизирала разлику између мобинга и дискриминације. Нагласила је да је сваки човек вредан поштовања односно да нико не сме бити дискриминисан.

Посебан сегмент обуке био је посвећен надлежности Повереника за заштиту равноправности, као и изради Кодекса равноправности. У том погледу, учесници обуке су имали прилике да се детаљно упознају са целокупним поступком заштите права пред Повереником. Такође, учесницима су представљени механизми и процедура доношења Кодекса равноправности, шта сам Кодекс мора да сарджи и које фазе се морају проћи при изради истог. Истакнуто је да независне институције, међу којима је и Служба поверенице за заштиту равноправности снагом аргумената и угледа помажу људима у остваривању својих права.

Учесницима обуке је био посебно значајан и сегмент посвећен добрим примерима из праксе у погледу израде Кодекса равноправности, међу којима се налазе примери компанија попут IBM, HEWLETT PACKARD и друге. Такође, наведене су и афирмативне мере које су пресудне за постизање пуне равноправности и ради ублажавања неједнакости међу групама и појединцима на пример када је реч о женама, Ромима и другим.

На крају обуке је посебно истакнуто да се у свакој фази израде Кодекса равноправности у оквиру компаније, може обратити за помоћ Поверенику за заштиту равноправности као и да им је веома важна добра сарадња са послодавцима који су посвећени супростављању дискриминацији.

 

Михајловићева: Циљ нам је искорењивање дечјих бракова

22.02.2019.

„Дечји и рани бракови тема су која је до пре неколико година била апсолутни табу. Данас не само да о томе говоримо, већ смо формирали и Националну коалицију за окончање дечјих бракова како бисмо кроз координирану акцију свих релевантних институција и организација предузели неопходне мере да се појава која представља озбиљно кршење људских права и негативно утиче на здравље, образовање и право на живот без насиља деце и нарочито девојчица спречи“, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да су, свесни изражености овог проблема и озбиљних последица које дечји бракови носе, Координационо тело и УНИЦЕФ у Србији покренули иницијативу за оснивање Националне коалиције како би се кроз заједничка и координирана залагања унапредила права деце, нарочито оне из најугроженијих категорија.

„Подаци нису сјајни – 60 одсто ромских девојчица уда се пре 18. године, а једна од пет ступи у брак и пре навршене 15. године. То оставља озбиљне последице по њихов живот, јер прекидају своје школовање, рано рађају, што њих и њихове бебе излаже бројним здравственим ризицима и смртности чија стопа је дупло већа него у општој популацији, а неретко су изложене и насиљу у породици“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе додала је да ће задатак Националне коалиције за окончање дечјих бракова, коју чине представници ресорних институција, али и удружења која се баве положајем Рома и Ромкиња у друштву, бити да допринесе креирању модела интервенција, оснаживању младих Ромкиња да се образују, јачању локалних ромских заједница, али и бољој координацији на свим нивоима како бисмо дечје бракове искоренили.

„Бројни су разлози појаве дечјих бракова. На нама као друштву је да стереотипе рушимо, а традицију која је штетна мењамо. Осим што погађају девојчице, дечји бракови остављају озбиљне последице на друштво у целини“, закључила је Михајловићева.

 

Основана Национална коалиција за окончање дечјих бракова

21.02.2019.

Координационо тело за родну равноправност, којим председава потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић, и УНИЦЕФ у Србији покренули су заједно иницијативу за оснивање Националне коалиције за окончање дечјих бракова и с тим у вези данас је у Влади Србије одржан оснивачки састанак коалиције.

Директорка УНИЦЕФ-а у Србији Ређина де Доминићис захвалила је потпредседници Владе Србије Зорани Михајловић због снажне посвећености овој теми и додала да рани и дечји бракови представљају озбиљну повреду права девојчица које су више угрожене овом појавом.

“Ово је важан дан за све нас, посебно јер обележавамо 30 година од усвајања Конвенције за права детета. Прича сваке девојчице коју сам срела а да је рано ступила у брак је пуна бола и жаљења. Традиција сама по себи није штетна, али питање је како друштво посматра ту традицију и како подстиче стереотипе. Један од најважнијих аспеката заштите деце је управо спречавање дечјих бракова”, рекла је директорка УНИЦЕФ-а.

 

 

 

 

 

 

Јованка Атанацковић, помоћница министарке Михајловић, рекла је да удаја пре 18. године представља озбиљно кршење људских права и утиче на право девојчица на здравље, образовање и живот без насиља.

“Иако су дечји бракови ретки у општој популацији, веома су честа појава у ромској популацији. Разлози за то су вишеструки – од друштвених и културних образаца, преко сиромаштва, до непостојања координисаног одговора на овај проблем. Стога и оснивамо Националну коалицију, да сви заједно удружени допринесемо креирању модела интервенција, оснаживању младих Ромкиња да се образују, јачању локалних ромских заједница, али и бољој координацији на свим нивоима како бисмо дечје бракове искоренили”, рекла је Атанацковићева.

Помоћница министарке је додала и да је ово посао на дуже стазе јер проблем дечјих бракова је веома комплексан и захтева ангажовање свих релевантиних актера – од државних институција, преко невладиног сектора, међународних организација, медија.

“Ова иницијатива нас води ка важном циљу – окончању дечјих бракова. Девојчице млађе од 18 година су део популације пред којим је будућност. Потрудимо се да ми будемо сличнији деци, а не она нама. Јер деца су ту као подсетник живота да се мора ићи напред”, рекла је она.

Општи циљ Коалиције је да се кроз усмерену и координисану акцију релевантних актера допринесе окончању дечјих бракова у Србији, нарочито у ромској популацији, и то кроз заговарање отклањања институционалних и друштвених препрека за спровођење релевантних законодавних и стратешких оквира, као и промоцију примера добре праксе који се реализују у партнерству локалних заједница, невладиног, владиног и приватног сектора и медија.

Коалиција представља заједницу појединаца, институција и организација који ће заједно радити на јачању опција безбедног избора за девојчице ромске националности и ту је да осигура да се жене и мушкарци, дечаци и девојчице ромске националности, оснаже да мењају постојећу праксу дечјих бракова. Коалицију, између осталих, чине представници Координационог тела за родну равноправност, УНИЦЕФ-а, Канцеларије за људска и мањинска права, Нишавског, Јабланичког и Јужнобанатског управног округа, скупштинских одбора за људска и мањинска права и равноправност полова, као и права деце, Заштитника грађана, Повереника за родну равноправност, Града Београда, удружења цивилног друштва Бибија, Тернипе, Праксис, Индиго, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Канцеларије за инклузију Рома, Удружења Рома Нови Бечеј, Републичког завода за социјалну заштиту и УН агенција.

Родна равноправност