Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

Награђени најуспешнији радови и отворена изложба 33.Ликовног конкурса „Железница очима деце 2016“

– Цртежи железнице какву деца виде својим очима и осећања која унесу у своје радове, остају као нешто неизбрисиво, а уз подршку коју им ми пружамо, то доприности да слика о железници буде лепша у реалности, рекао је генерални директор „Железница Србије“ ад Мирослав Стојчић на отварању 33. изложбе „Железницама очима деце“, 15. децембра у Железничком музеју. Он је истакао да ова манифестација живи већ 33 године захваљујући деци и њиховој машти коју она преносе на своје радове.

Управник Железничког музеја и председник жирија Ненад Војичић нагласио је да је жири имао незахвалан задатак да од близу 7500 приспелих ликовних радова одабере најбоље, али и 500, колико је изложено у галерији Железничког музеја. – Данас, са својим радовима учествују и деца оних који су пре 33 године учествовали на првим изложбама „Железница очима деце“, рекао је Војичић и додао да „ако макар једно дете од свих учесника постане сликар или железничар, ова манифестација је успела“.

Отварању изложбе и додели награда у Железничком музеју присуствовали су и извршни директори “Железница Србије” ад Ненад Кецман и Рајко Ковић, као и многобројни гости.

 
На 33. Ликовном конкурсу „Железница очима деце 2016“ пристигло је укупно 7.230 радова деце из 415 основних школа и ликовних радионица и 128 предшколских установа, вртића и забавишта и шест специјалних основних школа. Стручни жири је у категорији школске деце доделио девет равноправних награда, док је у категорији деце предшколског узраста додељено шест равноправних награда за најбоље ликовне радове.

Равноправне награде у категорији деце школског узраста додељене су: Анђели Јовановић ученици 8/3, ОШ „Лазар Саватић“ у Земуну, Сташи Ђорђевић, из ОШ „13. октобар“ у Ћуприји, Лени Којадиновић, ученици 1/1, ОШ „Душан Јерковић“ у Ужицу, Милици Протић, ученици 6/2, ОШ „Свети Сава“у Великој Плани, Миљи Живковић, ученици 6/1, ОШ „Први мај“у Трупалу. Награђени су такође и Милена Митровић, (12 год.), из Атељеа центра за таленте „Михајло Пупин“ у Панчеву, Исидора Вујасиновић, ученица 5. разреда, ОШ „Ђорђе Натошевић“ у Новом Саду, Јована Крсмановић, ученица 7/4, ОШ „Мито Игумановић“ у Косјерићу и Ника Огњановић, ученица 1. разреда, Дечјег културног центра – атеље за ликовну уметност у Београду.

 
У категорији ликовних радова деце предшколског узраста награде су добили :Матеја Буш (6 година), ПУ „Драгољуб Удицки“, Вртић „Колибри“ у Кикинди, Тијана Николић (5 година), ПУ „Дечји дани“, Вртић „Лептирић“ у Београду, Силвиа Тот (6 година), ПУ „Пава Сударски“, Вртић „Пинокио“ у Новом Милошеву, као и Лана Перић (6 година), ПУ „Лабуд Пејовић“ у Бечеју, Теодора Гаковић( 6 година), УПВО „Полетарац“, Вртић „Коцкица“ у Руми и Матија Кнежевић (6 година) и Љубица Лачњевац (5 година), ПУ „Наша радост“ у Александровац.

Организатори Ликовног конкурса “Железница очима деце 2016“ су „Железнице Србије“ ад и Железнички музеј, који је у саставу ове железничке компаније.

Након свечане доделе награда, дечји ансамбл КУД-а „Бранко Цветковић“ из Београда извео је свој уметнички програм.
Изложба најуспешнијих радова у Железничком музеју биће отворена до 13. јануара 2017. године.

Информативни лист „Пруга“

Часопис „Железнице“