Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

Михајловићева обишла нову теретну пругу: Смедерево ће бити чвориште за теретни саобраћај

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас завршне радове на изградњи нове теретне пруге у Смедереву и поручила да ће захваљујући улагању у инфраструктуру овај део Србије постати чвориште за теретни саобраћај.

„Нова теретна пруга дужине 7,5 километара важна је због повезивања луке и будуће индустријске зоне са железничким Коридором 10, и повезивања неколико видова саобраћаја – водног, друмског и железничког. У њену изградњу уложено је 9,5 милиона евра а очекујемо да радови буду завршени за недељу дана”, рекла је Михајловићева, која је у Смедереву поред пруге обишла и нову станичну зграду.

Она је истакла да ће овај пројекат допринети да Смедерево не буде само град челика, него и град туризма, с обзиром на то да ће измештање пруге омогућити да смедеревска тврђава буде стављена под заштиту Унеска и да почне њена обнова.

”Изградњу ове пруге су обећавали Војислав Коштуница док је био премијер, Борис Тадић као председник, али тек са Александром Вучићем као премијером Влада је донела одлуку да се ова пруга гради, а сада је и завршавамо”, навела је Михајловићева, и нагласила да је свако улагање у инфраструктуру важно како би људи остајали да живе у својим градовима и како би долазили нови инвеститори.

 

 

 

 

 

 

 

 

Она је додала да ће за двадесетак дана бити расписан тендер за изградњу нове луке Смедерево, на којој радови треба да почну у марту наредне године, и у коју ће укупно бити уложена 93 милиона евра, од чега је 53 милиона евра улагање државе у лучку инфраструктуру. „Изградња нове луке омогућиће да овај део Србије буде чвориште када је реч о теретном саобраћају”, додала је она.

”До 2014. се у водни саобраћај практично није улагало, а данас је вредност пројеката у водном саобраћају, оних који се већ реализују, и оних које планирамо, око 380 милиона евра. Циљ је да наши водни коридори буду незаобилазни као и друмски и железнички, и да смањимо трошкове превоза робе кроз развој интермодалног транспорта и повезивање различитих видова саобраћаја”, рекла је Михајловићева.

 

 

 

 

 

 

 

 

Небојша Павловић, начелник Подунавског округа, рекао је да је ово трећа посета потпредседнице Владе округу ове године, као и да је округ посетио и председник Србије, те да је у току реализација пројеката који су тада договорени. ”Изградња нове теретне пруге, као и улагања у државне и локалне путеве, најбољи су пример односа државе према овом округу и то је оно што грађани виде”, рекао је Павловић.

Марко Дишић, руководилац грађевинских радова на саобраћајницама у „Страбагу“, фирми која је изводила радове, рекао је да се пруга састоји из јавне железничке инфраструктуре и индустријског колосека, као и да је у оквиру пројекта изграђена и нова станична зграда.

Чланица градског већа Смедерева, Јасмина Вијиновић, рекла је да су грађани Смедерева чекали 50 година да се исели пруга из центра града и нагласила важност улагања државе у инфраструктуру за развој Смедерева.

 

Пуна безбедност на путном прелазу

Oдговарајући на питање новинара, Мирољуб Јевтић, в.д. генералног директора компаније “Инфраструктура железнице Србије“  је објаснио да је путни прелаз, који је саграђен на деоници где се ова теретна пруга укршта са путем од Смедерева ка Ковину, обезбеђен рампама.

Он је, такође, истакао да ће се  у тзв.„блоку“, који је изграђен у близини овог прелаза, налазити и радници који ће руковати овим путним прелазом,  чиме ће он бити максимално обезбеђен.

 

Информативни лист „Пруга“

Часопис „Железнице“