Железнице Србије ад

eng-flagSR eng-flagEN

„ИНФРАСТРУКТУРА“ и кинеска компанија „ЦЦЕЦЦ“ потписали уговор о модернизацији пруге Распутница Г – Раковица – Ресник

„Инфраструктура железница Србије“ и кинеска компанија ЦЦЕЦЦ („Цхина Цивил Енгонееринг Цонструцтион Цорпоратион) потписали су данас у Београду Уговор о реконструкцији и модернизацији пруге Распутница Г – Раковица – Ресник, у дужини од око 7,5 километара.

Уговор су потписали генерални директор „Инфраструктуре железница Србије“ Душан Гарибовић и директор представништва за Србију кинеске компаније ЦЦЕЦЦ Џу Тијанран.

Вредност радова је око 23,8 милиона евра, а рок за њихов завршетак је 351 дан. Средства су обезбеђена из кредита Европске банке за обнову и развој.

На деоници Распутница Г – Раковица – Ресник, на магистрали Београд – Ниш, предвиђена је реконструкција и модернизација целокупне грађевинске и електротехничке инфраструктуре. На тај начин биће решен проблем лаганих вожњи на уласку у београдски железнички чвор, биће уређени и перони и стајалишта дуж ове деонице, као и у станици Раковица, а биће модернизована и три путна прелаза.

-Планирано је да радови почну половином фебруара ове године, а уколико временске прилике буду изузетно лоше, са радовима ћемно почети крајем фебруара или почетком марта, – рекао је Гарибовић.

 
Он је истакао да је на овај начин почиње реализација кредита број 5 Европске банке за обнову и развој, који је потписан још 2012. године, али до сада није ништа учињено, због чега су српске железнице платиле велике пенале.

Поред деонице Распутница Г – Раковица – Ресник, за чију је модернизацију данас потписан уговор, из кредита Европске банке за обнову и развој број 5, чија је укупна вредност 95 милиона евра, биће финансирана и модернизација око 76 километара дуге пруге Јајинци – Мала Крсна, затим уређење железничке станице Мала Крсна и набавка грађевинске железничке механизације.

Директор представништва за Србију кинеске компаније ЦЦЕЦЦ Џу Тијанран истакао је да је и потписивање овог уговора допринос развоју добрих односа између Србије и Кине, као и да ће настојати да буду укључени у реализацију пројекта брзе пруге између Београда и Будимпеште. Он је рекао да ће на модернизацији пруге Распутница Г – Раковица – Ресник бити ангажовани експерти инжењери из ове кинеске компаније, која је стопроцентно у државном власништву, да ће подизвођачи радова бити из Србије, а опрема неопходна за извођење радова из наше земље и окружења.

Информативни лист „Пруга“

Часопис „Железнице“