Железнице Србије ад

Жежељев мост спаја ружну прошлост и сјајну будућност

 

Лукови новог Жежељевог моста у Новом Саду спојени су у петак, 20. октобра, чиме је премошћен Дунав и створени услови да се настави изградња железничких и друмских саобраћајница преко моста.

Уз помоћ баржи и специјалних конструкција до средишњег стуба довучен је дужи лук од 219 метара са бачке стране. Претходно је, почетком септембра већ на средини реке био постављен и лук са сремске стране, дугачак 177 метара. На тај начин, на централном речном стубу у средини Дунава спојени су лукови новог Жежељевог моста са новосадске и петроварадинске стране.

Тим поводом градилиште новог Жежељевог моста 22. октобра обишли су потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф.др Зорана Михајловић, председник покрајинске Владе Игор Мировић и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици.

„Спајањем Жежељевог моста коначно је завршено бомбардовање које је почело 1999. године. Жежељев мост данас је симбол сјајне будућности, јер се налази на једном од најважнијих европских коридора и део је највећег светског пројекта „Један појас, један пут“, рекла је потпредседница Владе Србије проф. др Зорана Михајловић.

„Док стојим овде не могу да се не сетим да је 23. априла 1999. године у НАТО бомбардовању, које је трајало 78 дана, срушен овај мост. То бомбардовање престало је у петак, у 17.25, кад је су две обале Дунава поново спојене, а из те ружне прошлости Жежељев мост нам доноси и сјајну будућност“, додала је Михајловићева после обиласка градилишта Жежељевог моста.

Она је нагласила да Жежељев мост, којим ће возови ићи 150 километара на сат, не само да се налази на најважнијем правцу у овом делу Европе, Коридору 10, већ је и део трасе будуће брзе пруге Београд-Будимпешта.

„Нови Сад је са Жежељевим мостом ушао на мапу највећег глобалног пројекта „Један појас, један пут“. Овакви пројекти важни су за будућност Србије, јер значе више инвестиција и више посла“, рекла је Михајловићева.

Она је додала да су проблеми у реализацији пројекта решени захваљујући томе што су сви учесници у пројекту радили као тим, и посебно се захвалила радницима и извођачу, који је одржао реч и завршио спајање у договореном року.

Председник покрајинске Владе Игор Мировић, рекао је да је данас велики дан за Нови Сад, Војводину и Србију, јер ће мост бити део модернизоване пруге најпре од Београда до Новог Сада, а у другој фази и до Будимпеште.

Захваљујући Влади Србије и посебно потпредседници Владе, Мировић је додао и да ће се прави значај овог пројекта схватити кад се возом од Новог Сада до Београда буде путовало четрдесетак минута.

Шеф Делегације ЕУ у Србији, Сем Фабрици, рекао је да је спајање Жежељевог моста значајна прекретница у реализацији пројекта и подсетио да је Европска унија била укључена од најраније фазе и донирала укупно 34 милиона евра.

„Жежељев мост важан је за Нови Сад, Војводину и Србију у целини, јер је део једног од главних коридора у овом делу Европе, Коридора 10, али и део нове транспортне политике Србије, која је део процеса приступа Србије Европској унији“, рекао је Фабрици.

 

Информативни лист „Пруга“