Железнице Србије ад

Жежељев мост готов до краја новембра

„Србија нема 18 година да губи на инфраструктурне пројекте, спремни смо да радимо много више него до сада, а надам се да ћемо већ у августу моћи да се похвалимо спајањем обала Жежељевим мостом“, рекла је потпредседница Владе, проф. др Зорана Михајловић након што је данас, 8. јуна, заједно са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом обишла радове на изградњи Жежељевог моста у Новом Саду, и том приликом поручила да Србија нема времена за чекање када је реч о инфраструктурним пројектима, те да ова Влада завршава мост у предвиђеном року.

У делегацији која је обишла градилиште Жежељевог моста били су и министар енергетике и рударства Александар Антић, премијер АП Војводине Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и представници пословодства српских железничких компанија.

 

 

 

 

 

 

“Надам се да ће комесар Хан ово на најбољи начин да разуме, а то је порука да Србија и ЕУ морају много више и конкретније да раде заједно и у бољој координацији. Србија је кључна држава у региону и итекако је одговорна за стабилност региона. Свака врста безбедности у окружењу зависи од тога да смо сви у једној заједници европских народа, у ЕУ, и у том смислу очекујем да све што даље будемо радили заједно, а много је тога, буде брзо, ефикасно и добро координирано“, поручила је она.

Михајловићева је рекла да очекује да ће у августу бити спојене две обале, и да ће тада пешаци моћи да пређу преко моста, а како је појаснила, планирано је да се 21. новембра пусти железнички саобраћај.

„Тренутно се раде и приступне саобраћајнице, и очекујем да ћемо завршити све како смо пре три године навели у динамичком плану. Коначно ћемо имати овај мост комплетно завршен“, рекла је потпредседница Владе истичући да је управо тај мост прави пример сарадње Србије и ЕУ.

 

 

 

 

 

Жежељев мост је, подсетила је, изграђен за четири године од 1957. до 1961, а затим је срушен 1999. године.

„Тада је било потребно 13 година да се тадашња Влада и ЕУ договоре да се уопште крене у изградњу новог моста. Тадашња влада је обећала да ће мост бити готов за три године, и те три године су изгубљене, добро се сећам. А када је пре три године формиран ресор који водим, оно што смо тада имали овде никако није изгледало као да за три године може бити завршено“, рекла је она.Михајловићева је објаснила да је, преузевши ресор грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, затекла застој у радовима, неуређен и лош идејни пројекат по којем су закључивани уговори, да није било новца и да је било пуно проблема са покрајинском Владом да би радови уопште могли да почну.„Поносна сам јер смо заиста све проблеме у том тренутку отклонили. Како каже председник војвођанске владе – не постоји ништа што заједно нисмо решили са извођачима и са градом Новим Садом, покрајинском владом и ЕУ“, рекла је она.

Европски комесар Јоханес Хан рекао је да је данас у интересу Европе да Жежељев мост у Новом Саду буде завршен јер је он кључна тачка „која повезује две стране Дунава, артерије Европе“, додајући да је укупна инвестиција у изградњу моста 53 милиона евра, од чега је Европска унија инвестирала 34,5 милиона евра.“Мост је најбоља инвестиција у смислу повезивања овог града и региона са Европом, односно повезивања људи као важног дела агенде и програма за повезивање западног Балкана“, рекао је Хан. Он је додао да завршетак градње долази у правом тренутку јер је предвиђено да 2019. Нови Сад буде европска престоница младих, а 2021. престоница културе па “носи симболику премошћавања и повезивања култура и народа”.

Премијер АПВ Игор Мировић је рекао да ће железнички саобраћај преко Жежељевог моста бити пуштен у новембру, до када ће бити завршена главна фаза градње. „У наредних десет дана очекујемо да почну радови на приступним саобраћајницама који ће се наставити и после пуштања железничког саобраћаја”, рекао је Мировић. Он је истакао да нема више нерешених финансијских, техничких и других проблема који су пратили овај пројекат захваљујући ангажовању свих страна, укључујући ресорно министарство, регионалне и локалне актере.

Информативни лист „Пруга“