Железнице Србије ад

Железничко-техничка школа у Београду неће бити продата

 

Железничко-техничка школа у Београду, која је крајем јануара требала да буде колатерална штета намирења спора између “Железница Србије” и њених бивших радника, ипак неће бити продата. Наиме, у катастру је исправљена грешка и уместо “Железница Србије”, као власник је уписана Република Србија.

Подсећамо, да је 24. јануара извршитељ Ратко Видовић заказао продају школе како би намирио дугове које „Железнице Србије“ имају према пет радника који су ову фирму тужили због неизмирених надокнада за путне трошкове и сменски рад у висини од 4,5 милиона динара. О томе да постоји могућност да се прода зграда школе, коју похађа скоро 600 ученика, неколико дана пре заказане продаје нису били обавештени ни директор школе, ни професори, али ни министар просвете.

Извршитељ Ратко Видовић потврдио је да продаја школе више није могућа, а да ће о потенцијалној жалби на одлуку одлучивати повериоци. „Катастар је донео одлуку да се упише Република Србија као власник. Суштина је да је могућност извршења отпала, а да ли ће повериоци подносити жалбу тренутно нисам упућен. То зависи од њих“, каже Видовић.

Иначе, након што је јавност сазнала за продају школе, реаговали су и министар просвете Младен Шарчевић, али и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, под чијом су ингеренцијом и „Железнице Србије“.  Шарчевић је тада изјавио да је у питању грешка до које је дошло приликом поделе српских железница на четири предузећа, док је Михајловић нагласила да се „школа као школа не може продавати“.

Подсећамо, такође, да је Служба за катастар непокретности донела решење 27. новембра 2014. године у коме је грешком уписано право својине „Железница Србије“. Тачан број радника који су тужили некадашњу железницу није познат, али хиљаде тужби стиже у ово предузеће последњих седам година, будући да је Закон о раду из 2006. године прописао увећања зараде током сменског рада. Према подацима из железнице, до сада су по основу потраживања за сменски рад исплатиле око две милијарде динара, а предузеће по том основу дугује више стотина милиона динара.

Због дугова железнице према радницима, крајем прошле године, на добош умало није отишао и Саобраћајни институт ЦИП, који је  100 одсто у власништву железница. Међутим, извршитељ Немања Протић повукао је оглас о продаји Саобраћајног института ЦИП, након што су „Железнице Србије“ уплатиле договорени износ дуга према радницима.

 

Извор: Инсајдер.нет

 

Информативни лист „Пруга“