Железнице Србије ад

Железничко индустријско наслеђе део српске историје

 

-Све промене једног друштва осликавају се на железници, и управо очувањем железничког индустријског наслеђа чувамо и део сопствене историје, рекао је генерални директор „Железница Србије“ ад Мирослав Стојчић, приликом отварања Друге Конференцију „Технике и технологије кроз време“, 24. новембра у Железничком музеју. Научна конференција са темом ”Транспорт и превоз робе као културно наслеђе” трајала је два дана 23. и 24. новенбра на две локације, у Етнографском и Железничком музеју. Организатори овогодишње Конференције били су: Друштво конзерватора Србије, Етнографски музеј и Железнице Србије АД.

Учесници овогодишње Конференције представили су научне радове из области железничког, путничког, воденог и ваздушног саобраћаја. Радови из области железничког саобраћаја презентовани су у Железничком музеју 24. новембра, у две области : „Железница – некад наша дика и прозор у свет, а данас непрепознато наслеђе“ и „Последњи воз“.

Дан раније, 23. новембра, у Етнографском музеју представљени су радови : „Транспорт и превоз робе у фокусу етнолошких истраживања“, „Историјски контекст – основа вредновања наслеђа“ и „Пловила и пловидба кроз векове“.

У оквиру пратећег програма Конференције, 24. новембра отворена је и изложба „Мала банатска пруга“ у галерији Железничког музеја.

Информативни лист „Пруга“