Железнице Србије ад

Железнички сектор на 43. сајму грађевинарства у Београду

На 43.Међународном сајму грађевинарства, који се од 19. до 23. априла одржава на Београдском сајму, заједнички се представило пет железничких компанија: „Железнице Србије“ ад, „Инфраструктура железница Србије“, Саобраћајни институт ЦИП, Предузеће за изградњу железничког чвора Београд „Београдчвор“ и Привредно друштве за грађење, ремонт и одржавање пруга „ЗГОП“ Нови Сад.

На почетку мандата Владе, удео грађевинарства био је испод пет одсто БДП-а, а сада је око пет одсто. Наш циљ је да учешће грађевинарства повећамо на седам одсто, што је могуће остварити за две, до две и по године, рекла је данас, 19. априла, потпредседница Владе и министарска грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре проф. др Зорана Михајловић отварајући 43. међународни сајам грађевинарства на Београдском сајму.

Тек кад будемо дошли до седам одсто учешћа у БДП-у можемо говорити о развијеном домаћем грађевинарству, казала је она, додајући да је у овој индустријској грани директно запослено 30.000 људи а индиректно, кроз друге везане индустрије, три пута више.

Према речима Михајловићеве, грађевинска оператива Србије се полако опоравља. Ради се на томе да се више мањих компанија удруже у једну, која би могла да се појављује на великим тендерима и добија послове. Потпредседница Владе је поручила да држава посебно води рачуна о домаћој грађевинској индустрији и предузећима која могу да конкуришу за рад на пројектима вредним више од 970 милиона евра.

-Задатак државе је да направи услове да грађевинске компаније могу да раде, јер је држави стало да домаћа грађевинска оператива ради. У претходном периоду држава је обезбедила новац и створила услове да се у Србији гради, а на нашим фирмама је да искористе ту шансу, казала је она и подсетила да у Србији тренутно има између 8.500 и 9.000 активних градилишта.Ту није реч само о станоградњи, већ и о великим инфраструктурним инвестицијама.

Јасна политика развоја грађевинарства је услов доласка нових компанија и нових инвестиција, рекла је Михајловићева, и поручила да грађевинарство може да се развија само уз сарадњу свих, не само у Србији, већ и у окружењу. Регион западног Балкана и читава југоисточна Европа може да се развија само ако радимо заједно. Зато желимо да буде још више нових градилишта и послова не само у Србији, већ у целом региону, рекла је Михајловићева.

Она је руководству и запосленима на Београдском сајму честитала 80 година постојања овог предузећа и свим учесницима Сајма грађевинарства, којих је више него претходне године, пожелела успешно представљање и склапање нових послова.

Потпредседница Владе је посету Сајму грађевинарства завршила обиласком штандова, међу којима и заједнички штанд пет железничких компанија: „Железнице Србије“ ад, „Инфраструктура железнице Србије“, Саобраћајни институт ЦИП, Предузеће за изградњу железничког чвора Београд „Београдчвор“ и Привредно друштво за градјење, ремонт и одржавање пруга „ЗГОП“ Нови Сад.

Генерални директор „Железница Србије“ ад Мирослав Стојчић истакао је да су, уз подршку ресорног министарства, протеклих година реализовани бројни инфраструктурни пројекти на пољу реконструкције и модернизације железничке инфраструктуре у Србији.

Према његовим речима, реализацијом ових пројеката и реформом железничког сектора, стварају се неопходни предуслови да железнички превоз постане конкурентан осталим видовима саобраћаја, што је већ евидентно на подручјима где су завршени пројекти реконструкције железничке инфраструктуре.

-Пројекти на железници се настављају, а наше представљање на овогодишњем сајму је одлична прилика за упознавање шире јавности са оним што је урађено. Морамо наставити са „враћањем“ пројектованих брзина на постојећим трасама и радити на изградњи пруга великих брзина, како би се испратили савремени транспортни трендови у овој области“, објаснио је Стојчић.

Пет компанија из железничког сектора у Хали ИВ Београдског сајма, представљају пројекте модернизације који су реализовани у Србији у протеклих пар година, оне чија је реализација у току, као и планиране инвестиционе активности. Током трајања Сајма, на заједничком штанду железничког сектора, стручној и најширој јавности биће представљена реализација инфраструктурних пројеката који се финансирају из руског кредита (панчевачка пруга, барска пруга, „јужне“ и „северне“ деонице на Коридору 10), модернизација Коридора 10, изградња Прокопа и београдског железничког чвора, Жежељевог моста, затим најзначајнијег пројекта модернизације пруге Београд-Будимпешта, као и низ других пројеката.

Иницијатор и организатор заједничког учешћа железничких компанија на 43. Међународном сајму грађевинарства су „Железнице Србије“ ад, а за координацију и реализацију сајамске презентације задужен је Медија центар „Железнице Србије“ ад.

Информативни лист „Пруга“