Железнице Србије ад

Железнички сектор на 2. Сајму транспортних технологија „SEE Mobility 2019“

 

 

Други по реду међународни сајам саобраћајних технологија за југоисточну Европу – SEE Mobility 2019 отворен је данас, 8. маја у београдском хотелу Метропол.

Овогодишњи сајам отворио је Мирослав Прокић из Сектора за железнице и интермодални транспорт из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре који је том приликом истакао да је ова манифестација одлична прилика за упознавање постојећих и нових саобраћајних технологија.

-Железнички саобраћај значајно доприности конкурентности целокупне привреде и развоју једне државе. Услед недовољног инвестирања и лошег стања пруга железница у претходним деценијама није била ни близу остварења свог пуног потенцијала и доприноса развоју Републике Србије, а имајући у виду комплексност железничког система потребан је дужи временски период да железници вратимо стари углед. Влада Србије поставила је као приоритет успостављање ефикасних и тржишно оријентисаних железничких предузећа, модернизацију железничке инфраструктуре и возног парка, а у складу са тим су и дефинисане главне активности нашег министарства, истакао је Прокић.

Према његовим речима, те активности су усмерене на пет главних праваца: реформу железнице, модернизацију железничке инфраструктуре, модернизацију возног парка, активности у оквиру интермодалног транспорта и успостављање тзв. “меких мера”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Прокић је истакао да су у претходном периоду завршени многи пројекти модернизације железничке инфраструктуре, и најавио је реализацију нових активности у наредном периоду.

Тема овогодишњег SEE Mobility је –The Future of Mobility for Western Balkans (Будућност транспорта на Западном Балкану) чиме је и овом приликом акценат стављен на промоцију нових технологија и производа који треба да допринесу развоју и модернизацији саобраћајне инфраструктуре и индустрије земаља југоисточне Европе.

Декан Саобраћајног факултета у Београду и председник Скупштине “Инфраструктура железнице Србије” проф. др Небојша Бојовић истакао је важност оваквих скупова, пре свега, због могућности размене знања кроз директан контакт између представника железничких предузећа и компанија које своје производе пласирају на железничко тржиште.

 

 

 

 

 

 

 

 

– Циљ овогодишњег сајма је даље продубљивање пословне сарадње на пољу саобраћајних и посебно железничких технологија између компанија у региону југоисточне Европе, оценио је он.

Првог дана сајма одржана је и панел-дискусија генералних менаџера и представника управа компанија регионалних и светских лидера у области саобраћајних технологија на тему „Трансфер знања и технологија као предуслов развоја и модернизације саобраћајне инфраструктуре у земљама југоисточне Европе“.

Поред представника српских железничких компанија, сајам SEE Mobility 2019 окупио је излагаче и посетиоце из 12 земаља региона и Европе (Србија, Хрватска, Словенија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Аустрија, Италија, Немачка, Велика Британија, Швајцарска, Шпанија, Македонија).

Информативни лист „Пруга“