Железнице Србије ад

Железнички музеј на 43. међународном сајму туризма у Београду

 

Генерални директор „Железнице Србије“ ад Горан Аџић посетио је, 25. марта, штанд Железничког музеја на 43. међународном сајму туризма. Директорка Медија центра „Железнице Србије“ ад Биљана Гордић и директор Железничког музеја Страхиња Вуковић упознали су генералног директора са изложбеном поставком којом се Железнички музеј, као музеј у саставу „Железнице Србије“ ад,  представио посетиоцима у Хали 4 београдског сајма.

 „Од значке до локомотиве“ слоган  је под којим се Железнички музеј, први пут самостално, представио на овој изузетно посећеној туристичкој, али и привредној манифестацији, коју је ове године видело нешто више од тридесет хиљада посетилаца.

 

На штанду Железничког музеја био је приказан само мали део изложбене поставке „На колосецима прошлости“, која је приређена поводом обележавања седам деценија Железничког музеја, у октобру 2020. године. Величина изложбено-излагачког простора диктирала је и одабир експоната, те су овом приликом изложени предмети мањих димензија. Тако су посетиоци могли да погледају у витринама изложене експонате: ручни фењер, лопарић,  кондуктерска клешта, пиштаљку, железничку капу, али и некадашњу униформу железничара. На паноима су представљене музејске локомотиве, део Техничке збирке, као и Одељење узаних пруга Пожега. Према речима директора Железничког музеја, није било лако одабрати предмете који ће на најбољи начин представити више од седам деценија рада запослених на  прикупљању, проучавању и чувању свеколике историје железнице на ограниченом простору сајамског штанда.

 

Како би употпунили изложбену поставку и приказали и предмете који својим димензијама премашују границе излагачког простора, посетиоцима је представљена и монографија о Железничком музеју под називом „70 година Железничког музеја – На колосецима прошлости“, која је, уједно, и  прва публикација написана о овој важној установи која чува спомен на настанак и развој железнице на нашим просторима.

 

Током трајања ове сајамске манифестације, од 24. до 27. марта, најбројнији посетиоци штанда били су основци и средњошколци, али и љубитељи железнице и представници железничких удружења. Ученицима је одржано кратко предавање из историје и развоја железнице у Србији, али и објашњена важност очувања културне националне баштине. Договорене су и групне посете Железничком музеју у наредном периоду, а велико интересовање владало је и за посету Одељењу узаних пруга у Пожеги.

 

Била је ово још једна прилика да Железнички музеј представљајући јавности техничка културна добра као део богатог националног наслеђа из прошлости, популарише железнички саобраћај и укаже на неопходност заштите сваког делића железничке историје.

Информативни лист „Пруга“