Железнице Србије ад

Железнице Србије и Републике Српске потписале Споразум о стратешкој сарадњи

Представници „Железница Републике Српске“ (ЖРС) и “Железница Србије” ад потписали су 11.маја  у Добоју Споразум о стратешкој сарадњи, који подразумева сарадњу у реструктурисању, изради прописа који дефинишу технологију рада и организацију ЖРС-а, до стручне сарадње на новим техникама, технологијама и софтверским решењима.

Генерални директор “Железница Србије” ад Мирослав Стојичић рекао је да је потписивање овог споразума наставак сарадње влада Србије и Републике Српске.

Он је казао да процес реструктурисања „Железница Србије“, који још траје, захтева „много труда и одрицања“, додавши да тај процесс такође обухвата много сегмената и захтева промене досадашњих навика.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је да је Влада РС, заједно са управом ЖРС-а, кренула у реструктурисање овог јавног предузећа да би постало профитабилно и самоодрживо.

„У том процесу користићемо и искуства других, нарочито „Железница Србије“, које су већим делом завршиле процес реструктурисања, као и „Жељезница Словеније“, казао је он.

Потписивању споразума претходила је презентација „Реструктурисање железница“, на којој су представљене фазе, модели и искуства „Железница Србије“ и „Жељезница Словеније“, као и припремни процес за реструктурисање ЖРС-а.

Вршилац дужности генералног директора ЖРС-а Драган Савановић рекао је да је споразум са „Железницама Србије“ основ за склапање нових споразума који се тичу различитих области, развоја заједничких услуга, као и за сарадњу на оперативном и стратешком плану.

„Споразум није временски ограничен, с тим што га свака страна може отказати са најавом од три месеца“, рекао је Савановић. (Новинска Агенција “БЕТА”).

(Фотографија преузета са Регионалног информативног портала – ГЛАС РЕГИЈЕ)

Информативни лист „Пруга“