Железнице Србије ад

“Железнице Србије” прошле године уштеделе око 19 милиона евра, два милиона евра више од планираног

Железнице Србије уштеделе су у 2015. години око 19 милиона евра, два милиона евра више него што је предвиђено планом уштеда за овај систем, речено је данас на састанку потпредседице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоране Михајловић са представницима Светске банке.

Највеће уштеде у пословању остварене су смањењем броја запослених за 301, природним одливом, и повољнијим уговарањем цене струје са Електропривредом Србије (ЕПС).

Такође, од раздвајања Железница Србије на четири независна предузећа у августу прошле године, предузеће за превоз робе железницом, Србија Карго, послује без државних субвенција и тако ће и остати.

До 28. јануара биће завршен и попис имовине свих железничких предузећа како би даље пословање наставила са чистим билансима.

„Реформу железница започели смо прошле године. Ово је критична година за наставак“, рекла је Михајловић.

Шеф канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхијен са вођама пројеката ове банке из Вашингтона, Фионом Колин и Бахером Ел-Хифнавијем оценио је да је постигнут значајан напредак у реформама те да је ова банка задовољна постигнутим и да ће наставити да подржава пројекте Министарства.

„Спремни смо да урадимо све што је потребно како би се ове реформе спровеле до краја“, поручио је Верхијен.

Железнице Србије ће заједно са Министарством до краја 2017. године направити списак свих неисплативих железничких линија и понудити решење за њих. Једно од могућих решења је да ове линије суфинансирају локалне самоуправе.

Састанку су присуствовали и директори железничких и путарских предузећа који су представнике Светске банке информисали о релаизацији активних пројеката на Коридору 10 и о Пројекту рехабилитације 1.100 километара путева у Србији чији је један од финансијера и Светска банка.

Информативни лист „Пруга“