Железнице Србије ад

Железничарима повећaне плате

 

 

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је, 29. децембра, са представницима синдиката и директорима четири железничка предузећа – „Железнице Србије“ ад, „Инфраструктура железнице Србије“, „Србија Воз“ и „Србија Карго“, Анекс 2 Kолективног уговора, којим су плате запослених у железничком сектору повећане 12,5 одсто.

Анексом Колективног уговора предвиђено је да се вредност једног радног часа, за обрачун и исплату зарада, са 201,22 динара повећа на 230 динара.

На тај начин, плате 11.000 запослених у железничком сектору биће повећане линеарно за 12,5 одсто.

„Тако смо спровели у дело оно што је Влада Србије усвојила – да се повећа минимална зарада на 40.022 динара. Нико у железницама неће имати плату мању од минималне зараде. То значи да ће више од 5.000 запослених који су до сада имали плату испод минималне зараде, коначно имати плату коју су заслужили и зарадили“, нагласио је министар Весић након потписивања уговора у Влади Србије.

Министар Весић се захвалио свим учесницима у преговорима, нарочито репрезентативним синдикатима из сва четири железничка друштва. Он је истакао да су представници синдиката показали велико разумевање за тешку финансијску ситуацију државе и нису инсистирали на другим захтевима, осим на повећању цене зараде.

„Синдикати, менаџмент железничких предузећа и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре су на истом  задатку, а то је да железничка предузећа послују још боље, да услуге које нуде буду квалитетније, а они који раде у железници буду добро и адекватно плаћени“, рекао је Горан Весић.

 

Након деценија у којима су инвестиције у железнички сектор изостајале Весић је најавио да следи период великих улагања у железницу, у изградњу нових и обнову постојећих пруга.

„Наредних година ћемо се трудити да то достигнемо и железница ће бити све конкурентија. Имаће све више посла, превоза робе и путника и добиће ће место у транспорту које заслужује. Ово је први корак којим смо показали колико ценимо рад запослених у железничком сектору“, истакао је Весић.

Министар је поручио да, што се држава буде боље развијала, а развија се добро под председником Александром Вучићем и економски је све снажнија, биће боље и железничким предузећима, односно свима који раде у њима.

 

Потпис за фотографију- министар Горан Весић и в.д. генералног директора „Железнице Србије“ад Горан Аџић: Пеђа Митић

Информативни лист „Пруга“