Железнице Србије ад

Због погоршања епидемиолошке ситуације Ковид амбуланте Завода поново раде у три смене

 

 

Седми талас корона вируса је у јеку, што потврђују бројке које из дана у дан расту, а како кажу епидемиолози, током септембра ће се број заражених овим вирусом још увећавати.

Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“, због погоршања епидемиолошке ситуације, увео је рад у три смене у ковид амбулантама у Београду, Новом Саду и Нишу и то радним данима и викендом  од 7 до 22 сата.

„У нашим ковид амбулантама, у сва три центра, дневно прегледамо око 300 пацијената. Углавном су то оболели са лакшим клиничким сликама попут температуре, гребања у грлу, кашља, главобоље, промуклог гласа, језе, болова у зглобовима. Имали смо, међутим, и пацијенте који су захтевали болничко лечење због компликација услед хроничних обољења која су имали“, каже главна сестра у Заводу Јасмина Зарић.

Према њеним речима у време пандемије није лако организовати рад медицинске установе какав је Завод.

„Да би фунционисала ковид амбуланта која ради у три смене, морали смо да ангажујемо 12 медицинских радника. У свакој смени су лекар, медицинска сестра, лаборант и микробиолог. Треба људске ресурсе распоредити и водити рачуна о подједнакој подели посла. Није лако бити у скафандеру, посебно на овим високим температурама, и радити са оболелима, а при том чувати се од вируса“, објашњава главна сестра Зарић и додаје да је пожртвованост свих запослених у ковид амбулантама на веома високом нивоу.

Сви запослени и пацијенти у овој медицинској установи у обавези су да се придржавају прописаних епидемиолошких мера, како би се на што ефикаснији начин смањио ланац заразе.

„Сви који долазе у Завод морају имати заштину маску и држати одређену дистанцу, јер овај тип ковида – омикрон – веома лако се преноси. Зато морамо бити сви на опрезу, поручује главна сестра Завода, Јасмина Зарић.

Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ од момента проглашења пандемије ангажован је на збрињавању оболелих од ковида, најпре у првој привременој болници на Балкану, на Београдском сајму, па потом у Арени, а касније кроз рад својих ковид амбуланти у три највећа здравствена центра из овог медицинског ланца: у Београду, Новом Саду и Нишу.

Информативни лист „Пруга“