Железнице Србије ад

Завршена реконструкција и модернизација дела барске пруге од Ресника до Вреоца

„Данас је важан дан јер је после 40 година рехабилитован и модернизован један део барске пруге. Овај посао је урађен у року и квалитетно, као што увек радимо са „Руским железницама“, а кроз пројекте се најбоље види каква је сарадња две државе”, рекла је потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић данас, 17. јула, на свечаности на Главној железничкој станици Београд.Свечаности су присуствовали и амбасадори Русије и Црне Горе, Александар Чепурин и Бранислав Мићуновић, као и представници српских железничких компанија.

Она је истакла да очекује да друга фаза реконструкције барске пруге од Вреоца до Ваљева такође буде завршена у року, у новембру ове године. Тиме ће путовање овом деоницом бити скраћено са два сата и 10 минута на сат и 15 минута.

 

 

 

 

“Један од стратешких циљева је да барску пругу вратимо на пројектоване брзине, а процена је да је за реконструкцију преосталих деоница вредност инвестиције око 220 милиона евра. На томе ћемо радити у наредном периоду, о томе се већ воде одређени разговори, а од јесени очекујем и конкретније информације о томе”, рекла је Михајловићева. Она је додала да је барска пруга значајна због повећања транспорта путника и робе Коридором 10 и 11, као и да је реч о саобраћајници важној за читав регион.

„Будите сигурни да нећемо стати кад је реч о модернизацији железнице. Модерна железница је важна за развој Србије,а када покажемо да имамо снаге, добре инжењере, да користимо модерне технологије и кад имамо партнере од којих можемо да учимо, онда можемо да кажемо да је Србија направила корак напред“, истакла је она. Михајловићева је подсетила да укупна улагања у железницу износе око четири милијарде евра, рачунајући и пројекат Београд-Будимпешта.

Поводом инцидента са гарнитуром црногорских железница која је ишарана код Лајковца, она је апеловала на све да чувају возове, уместо да се они повлаче из употребе како би вагони били враћени у првобитно стање.

 

 

 

 

Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији, захвалио је потпредседници Михајловић на пажњи коју посвећује пројектима на железници, као и српским инжењерима који су радили на реконструкцији пруге заједно са компанијом „РЖД интернешенел”. Он је изразио очекивање да ће се успешна сарадња на железничким пројектима наставити, и додао да су поред транспорта, за даљи развој односа Русије и Србије важни развој енергетске инфраструктуре, као и изградња индустријског парка, у шта би могле да се укључе и „Руске железнице“.

Бранислав Мићуновић, амбасадор Црне Горе у Србији, рекао је да ће барска пруга, са завршеном реконструкцијом и модернизацијом која се очекује у наредном периоду, бити у служби бржег транспорта робе и путника, додајући да је у Црној Гори реконструисано 46 одсто те саобраћајнице.

Душан Гарибовић, в. д. генералног директора “Инфраструктуре железнице Србије“, рекао је да је прва фаза реконструкције Ресник-Ваљево још један пројекат који су српске и руске железнице реализовале заједно у року, као што је био случај и са три „северне“ и три „јужне“ деонице на железничком Коридору 10 и прузи Београд-Панчево. “Ових дана почињу радови на тунелу и вијадукту код Чортановаца, а до краја године очекујемо да почну радови и на отвореној прузи на деоници Стара Пазова-Нови Сад“, рекао је Гарибовић.

Завршетак реконструкције половином новембра

Обновом пруге од Ресника до Вреоца, у дужини од 35 километара, завршена је прва фаза реконструкције пруге Ресник-Ваљево, дужине 77,6 километара, пројекта вредног 80 милиона долара, који се реализује из кредита Руске Федерације за модернизацију српске железнице. Завршетак реконструкције комплетне деонице Ресник-Ваљево планиран је за половину новембра 2017.

У наредном периоду очекује се завршетак грађевинских радова на отвореној прузи укупне дужине 15.500 м, санација и реконструкција 11 мостова, 7 пропуста, 3 локације хидротехничких радова са регулацијом корита и 6 путних прелаза. Планирани су и радови на електровучним подстаницама у Словцу и Ваљеву, замена СС опреме и уређаја на 12 путних прелаза, а према динамичком плану у преосталим станицама и на прузи биће замењена СС и ТТ опрема и уређаји.

Три воза за Црну Гору

Од 15. јула путници из Србије могу да путују за Бар, преко Ваљева, са три међународна воза.

Дневни воз „Тара“, који из станице Београд полази у 9:10 сати, а из станице Бар у 7:10 сати, имаће у свом саставу само кола са седиштима.

Вечерњи воз „Ловћен“ полази из станице Београд у 21:10 сати, а из станице Бар у 19:00 сати, има у свом саставу кола са седиштима, спаваћа и кушет кола, као и Салон кола и кола за превоз праћених аутомобила;

Сезонски воз“Панонија“ полази из станице Суботица у 18:37 сати, а из станице Бар у 16:50 сати. Овај воз у свом саставу има кола са седиштима, спаваћа и кушет кола, као и кола за превоз праћених аутомобила.

Видео снимак након завршене модернизације деонице Ресник – Вреоци можете погледати овде, а ток радова на модернизацији на следећем линку.

Информативни лист „Пруга“