Железнице Србије ад

Завод за здравствену заштиту железничара бесплатним прегледима обележио Национални дан без дуванског дима

„Завод за здравствену заштиту радника Железница Србије” данас је у Београду, Нишу и Новом Саду организовао бесплатне прегледе пулмолога и спирометријске анализе поводом Националног дана без дуванског дима. Лекари ове здравствене установе су од 8 до 18 часова, а у оквиру националне акције, обавили прегледе и потребне анализе за све заитересоване грађане са територије ових градова, – рекао је прим.др Владо Батножић, директор истакао је директор Завода за здравствену заштиту радника “Железница Србије”.

У оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима у просторијама Завода у Београду пнеумофтизиолог др Бисерка Вујадиновић одржала је едукативно предавање о штетности дуванског дима.

Београдска општина Савски венац, на чијој територији је седиште Завода у Београду, подржала је акцију и активно учествовала у њој.

– Осим што брину о здрављу железничара, лекари Завода о болестима зависности едукују и будуће младе железничаре из Обазовног железничког центра у Београду. Кроз рад са младима подижемо њихову свест о штетности дуванског дима, истакао је директор Батножић.
&нбсп;
Акцијом дан без дуванског дима ова железничка здравствена установа, чији су оснивач “Железнице Србије” ад, дала је свој допринос подизању свести јавности о штетности дуванског дима.
&нбсп;
Ово је само прва у низу акција које ће у оквиру националних и међународних кампања ове године организовати „Завод за здравствену заштиту радника Железница Србије“, са циљем подизања целокупног здравственог стања становништва у нашој земљи.

Велико интересовање Београђана, Нишлија и Новосађана за бесплатне прегледе

Током трајања акције Дан без дуванског дима лекари „Завода за здравствену заштиту радника Железница Србије“ у Београду прегледали су 133 пацијента.

– Сви заинтересовани грађани из Београда који су дошли на бесплатни преглед, били су упућени на спирометрију, затим код лекара медицине рада, који је очитао резултате. Уколико је било потребе, пацијенти су упућивани на преглед код специјалисте пнеумофтизиолога – рекла је др Милена Ћопић, специјалиста медицине рада.

Нишлије, који су желели да обаве спирометријски преглед на најсавременијим дигиталним уређајима могли су то бесплатно да ураде током обележавања акције у Нишу. Према речима промоћника директора Завода за задрвствену заштиту железничара др Данке Миловановић око две стотине суграђана подржало је ову акцију, а неколико десетина њих је обавило прегледе.
&нбсп;
У новосадском Заводу за здравствену заштиту железничара такође је успешно спроведена акција превентивних прегледа плућа. Завод је овом приликом организовао целодневно дежурство лекара и пратећег медицинског особља које је током дана успело да прегледа шездесетак пацијената, али и оне који су на преглед дошли из превентивних разлога.

Информативни лист „Пруга“