Железнице Србије ад

Завод у акцији скрининга за рано откривање рака дојке

 

 

Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ у сарадњи са Институтом за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ током марта – месеца борбе против рака – организује превентивне прегледе дојке мамографом. Циљ ове акције јесте да што више жена уради скрининг како би се суспектне промене откриле на време, а самим тим правовремено започело лечење.

„У сарадњи са Институтом „Батут“ у Заводу ће се током марта бити прегледано око 200 жена. Тим лекара специјалиста радиће ове прегледе од 12 до 15 часова сваког радног дана. Наша дијагностика се састоји од прегледа ултразвуком и мамографом, који је златни стандард за приказ стања дојке. Овај преглед је веома важан за све жене, јер једино на овај начин болест се може уочити на време и започети адекватно лечење“,  истиче примаријус др Владо Батножић, директор Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“.

   

Завод за заштиту здравља радника „Железнице Србије“, домови здравља Вождовац и Нови Београд и остали домови на територији Београда укључени су у ову акцију и заједнички подржавају спровођење националног програма скрининга на рак дојке.

„Захваљујемо се Заводу за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ који се укључио у акцију скрининга и тиме подржао спровођење националног програма скрининга“, рекла је директорка Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“, проф. др Верица Јовановић.

„Рак дојке се најчешће јавља код старијих жена које имају најближе сроднице: мајку, сестре, тетке, баке које су оболеле од ове болести. Рак дојке је злоћудан тумор који уколико се открије у раној фази може бити потпуно излечен. Република Србија је започела програм за рано откривање рака дојке, који је бесплатан за све жене од 50 до 69 година“, рекла је проф. др Верица Јовановић  и нагласила да  се преглед мамографом  обавља једном у две године, а између два скрининга потребно је обављати редовне прегледе дојки код лекара или урадити самопреглед.

Осим у наведеним домовима здравља, скрининг може да се обави мобилним мамографом, који ће до 9. марта бити постваљен испред општинске зграде на Новом Београду, а након тога у Београду на води, и то сваког радног дана од 9 до 19 часова.

Све заитересоване жене, које последње две године нису урадиле мамографију, прегледе могу заказати радним данима од 9 до 14 часова путем телефона 060/7171969 и 060/7171523 до попуне термина.

Информативни лист „Пруга“