Железнице Србије ад

Завод у акцији скрининга против рака дојке

 

 

Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ у  сарадњи са Институтом за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ поводом Међународног месеца борбе против рака дојке организовао је, у суботу, 29. октобра,  бесплатне ултразвучне прегледе дојки и индиковану мамографију ради раног откривања рака дојке. Овом приликом прегледано је више од сто дама и то: урађено је 77 ултразвучна прегледа и 24 мамографије код суграђанки код који је то било индиковано.

„Хвала Заводу и Батуту што брину о здрављу наших суграђанки“, рекла је Весна Видовић, заменица градоначелника Београда и апеловала на све да позову своје сестре, мајке, пријатељице да ураде бар једном годишње преглед и чувају своје здравље. „Без обзира на то што је неко млад, са превентивним прегледима треба почети на време“, рекла је Видовић и нагласила да је и она, упркос свим пословним  и приватним обавезама, нашла време да уради преглед.

„Град Београд ће и даље помагати и подржавати овакве акције и настојаће да оваквих прегледа за рану дијагностику буде што више“, закључила ја заменица градоначелника.
Директорка Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ доц. др Верица Јовановић захвалила се заменици градоначелника, директору Батножићу и Општини Савски венац што су организовали и организују овако важне и неопходне прегледе.

 

 

 

 

 

 

 

„Од осам прегледаних жена, једна има рак дојке! Уколико се открије у раној фази, рак је у 90 посто случајева излечив. Зато је јако битно да се са прегледима крене на време, да они буду једном годишње када је у питању ултразвук и једном у две године да се уради мамографија,“ нагласила је директорка Батута.

„Данас имамо и мобилни мамограф на Калемегдану за преглед жена од 45 до 69 година, које у последње две године нису урадие мамографију, као и за све оне након четрдесете године које у породичној анамнези имају блиску сродницу оболелу од рака дојке“, рекла је доц. др Јовановић и нагласила да се у Србији води озбиљна кампања како би се подигла свест о важности превенције и ране дијагностике болести.

 

 

 

 

 

 

Примаријус др Владо Батножић, директор Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“, захвалио се заменици градоначелника Весни Видовић, директорки Батута доц. др Верици Јовановић и Општини Савски венац, на чијиој територији се налази ова здравствена установа, на подршци и доброј сарадњи и нагласио да ће Завод и даље сваке друге суботе у месецу организовати превентивне прегледе за суграђане.

За све суграђанке које су ову прилику искористиле да се прегледају организовано је предавање, које је одржао примаријус др Душан Митровић.

Информативни лист „Пруга“