Железнице Србије ад

Завод обележио Национални дан борбе против рака дојке

 

Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ у сарадњи са општином Савски венац организовао је данас, 20. марта, акцију бесплатних превентивних прегледа дојки, чиме је обележен Национални дан борбе против рака дојке.

Лекари ове здравствене установе су од 8 до 16 часова, а у оквиру националне акције, обавили превентивне прегледе и тако се укључили у обележавање ове кампање.

У Србији се 20. март обележава као Национални дан борбе против рака дојке, како би се скренула пажња на значај раног откривања ове болести. Превентивним прегледима повећава се проценат излечења, у случају откривања ове болести у њеној раној фази.

Распрострањеност обољења и подаци о смртности у нашој земљи и даље су забрињавајући. Према подацима, од рака дојке у Србији годишње умре око 1.600 жена, док се око 4.600 њих сусретне са дијагнозом ове тешке болести. Статистика показује да једна, од осам жена, оболи од тумора дојке. У тренутку постављања дијагнозе око две трећине пацијенткиња има већ одмаклу болест, а код 10 одсто њих се јављају метастазе.

Најважнији фактор који одређује терапију, и што је важније прогнозу, јесте време када је болест откривена, односно стадијум болести у време постављања дијагнозе.

Рана фаза болести најчешће протиче без симптома. Због тога су од пресудне важности превентивни прегледи дојке, као једини поуздан и најефикаснији начин у очувању здравља жена.

Информативни лист „Пруга“