Железнице Србије ад

Завод обележио Европску недељу превенције рака грлића материце

 

У Заводу за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ данас, 31. јануара, обележена је Европска недеља  превенције рака грлића материце под слоганом „СТОП раку грлића материце“ . Предавачи др Давид Васиљевић, специјалиста гинекологије и акушерства и прим.др Душан Митровић  указали су на важност превентивних прегледа, како би се смањила смртност жена у нашој земљи.

– Са више од 1300 новооболелих и приближно 500 умрлих жена, рак грлића материце је други водећи узрок обољења и четврти је узрок умирања од рака међу нашом популацијом. Главни узрок настанка рака грлића материце је инфекција хуманим папилома вирусом (ХПВ), а најважније мере превенције су редовни гинеколошки прегледи, жаштићени сексуални односи и имунизација, истакао је др Васиљевић. Он је додао да ПАПА тест и колпоскопски преглед показују 99 одсто тачну потврду обољења.

Прим. др Душан Митровић је нагасио да према подацима првог циклуса спровођена овог програма на територији 17 општина у Србији, на преглед су позване 334.242 жене што чини 50 одсто популације у тим општинама. Од свих прегледаних жена 11.740 је било са позитивним налазима ПАПА теста.

-Захваљујући томе што су се одазвале на позив свог дома здравља иако нису имале никакве тегобе, на основу позитивних налаза ПАПА теста,  болест је откривена на време и наставило се са даљим лечењем, истакао је др Митровић.

Предавачи су још једном указали на важност превентивних прегледа И информисаност о овом обољењу код жена.

Информативни лист „Пруга“