Железнице Србије ад

Батут и Завод заједно у акцији превенције рака дојке: Скрининг прегледи спашавају живот

 

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ су у суботу, 28.октобра, организовали превентивне прегледе против рака дојке. Том приликом, у просторијама Завода, 50 жена је обавило ултразвучне прегледе дојки, а организована су и предавања и саветовања о значају раног откривања ове болести.

Током низа скрининг прегледа, које је Завод организовао током акције „Октобар – месец борбе против рака дојке“, прегледано је укупно 130 жена.

Завод се овим акцијама укључио у „Међународни месец борбе против канцера дојке“, с намером да подстакне жене да се редовно јављају на превентивне прегледе. То је најбољи начин да се болест дијагностикује на време, а самим тим повећа и степен излечења.

-Више од 90 процената жена са овом тешком болешћу може се излечити ако се дијагноза постави у почетном стадијуму и пацијент правилно лечи. Петогодишње преживљавање, у том случају, износи око 95 процената. Рак дојке је међу првим малигдним обољењима у женској популацији, како у развијеним тако и у мање развијеним деловима света, рекла је директорка Батута прим. сп. медицине, Верица Јовановић.

 

 

 

 

Према њеним речима, подаци Светске здравствене организације показују да се у свету годишње региструје око 1.670.000 жена оболелелих од ове болести, а око 522.000 њих, умре сваке године.

Непходно је да жене буду свесне значаја превенције када је ова болест у питању. Превенција подразумева:редовне самопрегледе, реаговање на сваку уочену промену на дојкама и обавезан преглед лекара.

 

 

 

 

 

 

-Да би се спречила болест потребно је водити и здрав начин живота, а то подразумева избегавање стреса, здраву исхрану и бављење физичким активностима, поручила је том приликом директор Батута прим. сп. медицине, Верица Јовановић.

Завод за здравствену заштиту радника “Железнице Србије” ће, као и до сада и у наредном периоду организовати скрининг прегледе и на тај начин бринути о здрављу својих пацијената.

Информативни лист „Пруга“