Железнице Србије ад

За пола године у реконструкцију пруга уложено 16,8 милијарди динара, обнавља се и 262 км регионалних пруга

У првих шест месеци 2018. укупно 16,8 милијарди динара уложено је у реконструкцију и одржавање пруга, укључујући приоритетни пројекат модернизације и реконструкције пруге Београд-Будимпешта, где се тренутно изводе радови на две деонице укупне дужине 75 километара, од Београда до Новог Сада.

Поред радова на железничком Коридору 10, из сопствених средстава Инфраструктуре железнице Србије, у току је и обнова 262 километра регионалних пруга.

Очекује се да током августа буду пуштена у саобраћај 24 километра реконструисане пруге која спаја Шабац и Лозницу, на деоницама Петловац-Лешница и Лозница-Горња Ковиљача. У њихову обнову уложено је укупно 335 милиона динара, а завршетак радова омогућиће да се после 13 година обнови путнички железнички саобраћај између Шапца и Лознице.

Радови на ремонту 90 километара регионалне пруге Пожаревац-Мајданпек, који Инфраструктура железнице Србије изводи сопственим средствима, започети су средином маја, а пуштање у саобраћај планирано је у новембру.

На прузи Панчево-Орловат-Римски шанчеви, укупне дужине 112 километара, у првом кварталу завршени су радови на деоници Римски шанчеви-Каћ, вредни 135 милиона динара. Тренутно се изводе радови на реконструкцији деонице Каћ-Тител и Качарево-Уздин, у шта ће бити уложено око 300 милиона динара.

Завршетком радова на деоници Каћ-Тител од 1. септембра биће поново успостављен путнички железнички саобраћај између Новог Сада и Зрењанина, после седам година. Поред ових праваца, биће обновљено и 24 км пруге Орловат-Зрењанин и 12 километара пруге од Мале Крсне до Пожаревца.

Вест и фотографије су преузете са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“