Железнице Србије ад

За две године од  Београда до Новог Сада путоваће се пола сата

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић са сарадницима обишла је данас деоницу Београд центар – Стара Пазова, где се изводе радови на изградњи брзе пруге Београд–Будимпешта и најавила је да ће радови бити завршени до јесени 2021. године и да ће се тада од Београда до Новог Сада возом путовати 30 минута.

„Изградња брзе пруге највећи је и највреднији инфраструктурни пројекат у југоисточној Европи, чија је укупна вредност на територији Србије и Мађарске око четири милијарде евра, од чега око две милијарде евра на територији Србије“ рекла је министарка и додала:

“Ова пруга је важна не само због тога што ће се од Београда до Новог Сада возом стизати за пола сата, него и зато што се овим пројектом Србија укључила у глобалну кинеску иницијативу “Један појас, један пут”, као једна од првих земаља која је са НР Кином потписала меморандум у вези с овим пројектом”.

На првом делу деонице Београд центар – Стара Пазова, од станице Београд центар до Земуна, изведено је око 40 одсто радова, а да ће се од децембра радити на свим деловима трасе истовремено.

 

 

 

 

“Хвала кинеским и српским железницама што се радови изводе 24 сата дневно да би се испоштовали рокови, а посебно је важно што ће сви радови бити изведени по европским стандардима, што проверава нотификационо тело”, рекла је Михајловићева, и додала да ће до краја 2021. бити завршена и нова аутобуска станица на Новом Београду.

Министарка је нагласила да се радови на деоници од Старе Пазове до Новог Сада одвијају у уговореним роковима, а да су за деоницу од Новог Сада до Суботице потписани комерцијални и финансијски уговор и да се почетак радова може очекивати у фебруару или марту 2020. године. “Читава брза пруга на територији Србије требало би да буде завршена 2022. или 2023. године, а приближно у исто време требало би да буду завршени и радови на територији Мађарске, додала је она.

 

 

 

 

Мирољуб Јевтић, в.д. генералног директора “Инфраструктуре железнице Србије” рекао је да се радови изводе на више локација на овој деоници, да је урађена сертификација свих материјала који ће се користити за изградњу пруге и да се посебна пажња посвећује безбедности саобраћаја, где се користе најмодернији технички системи.

Генерални директор компаније “Чајна рејлвеј интернешенел”, Сјаојонг Ху, рекао је да је захваљујући подршци потпредседнице Владе, Министарства и амбасадорке НР Кине Чен Бо, извођач радова успео да оствари знатне помаке у свим сегментима пројекта. “Набавка опреме и материјала  ради се тако да ће бити задовољени сви захтеви у погледу квалитета и интероперабилности”, навео је он.

Пруга Београд центар – Стара Пазова дуга је 34,5 километара и део је пројекта изградње пруге за велике брзине до 200 километара на сат, између Београда и Будимпеште.

Извођач радова је кинески конзорцијум „Чајна рејлвеј интернешенел” и „Чајна комјуникејшенс констракшен компани“, а вредност уговора за ову деоницу пруге износи 350,1 милион долара.

 

 

Информативни лист „Пруга“