Железнице Србије ад

За безбедност железничког саобраћаја – 43 милиона евра

 

„До средине следеће године инвестираћемо у 250 пружних прелаза 43 милиона евра уз помоћ и подршку наших партнера из ЕБРД-а и Светске банке, што ће бити вероватно највећа инвестиција у безбедност железничког саобраћаја у претходних десет година“, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић приликом обиласка пружног прелаза у Реснику, 17. јуна.

„На нашим пругама се само у мају месецу превезло 516.500 путника, што је раст за 94 одсто у односу на прошлу годину. Зато морамо много више да инвестирамо у безбедност саобраћаја. На територији наше државе имамо око 2.118 пружних прелаза од којих су 520 обезбеђени рампама. Како је то добрим делом застарела технологија, морамо у наредним годинама да је променимо и учинимо максимално безбедним све пружне прелазе“, истакао је Момировић.

Министар је нагласио да ће први пружни прелази бити модернизовани у наредних месец дана када почињу радови на 35 прелаза на којима ће бити уграђена најсавременија опрема за одвијање железничког и друмског саобраћаја, у складу са највишим европским стандардима.

„Инфраструктура железнице Србије“ потписала је Уговор за повећање безбедности на путним прелазима са конзорцијумом који чине загребачки „Алтпро“ и београдски „Сигналинг“. Укупна вредност овог уговора је око 6,9 милиона евра, а средства су обезбеђена из зајма Европске банке за обнову и развој.

Према уговору, обавезе конзорцијума „Алтпро“ и „Сигналинг“ су да за сваки од 35 путних прелаза изради пројектну документацију и угради опрему за осигурање путних прелаза, затим постави друмску вертикалну и хоризонталну сигнализацију, као и да обави комплетно грађевинско уређење путних прелаза. Постављање првих система за регулисање саобраћаја преко путних прелаза очекује се у наредних месец дана, а цео пројекат, према уговору, требало би да буде завршен за годину дана.

Опрема по највишим европским стандардима

Централни део опреме за осигурање путних прелаза, који ће бити примељен на 35 путних прелаза, јесте  типа „РЛЦ23“ и биће смештен у типизирану кућицу непосредно поред путног прелаза. Овај уређај самостално управља радом полубраника, као и светлосном и звучном сигнализацијом, а има улогу да учеснике у друмском саобраћају обавештава о наиласку шинских возила. Дизајниран је и сертификован за највиши ниво безбедности на пругама, а овакви уређаји увелико се примењују на европским пругама.

                              

Уређај ради тако што када се воз на удаљености од два километра прилижава путном прелазу, активирају се сензори који шаљу сигнал софтверу у кућици на путном прелазу. Затим овај уређај даје задатак да се рампа спушта уз истовремено укључивање трепћућег светла на саобраћајном знаку и активирање јаке сирене која обавештава учеснике у друмског саобраћају о скором наиласку воза. Када се воз удаљи на два километра од путног прелаза, активира се сензор који потом истом процедуром омогућава прелазак друмских возила. Тиме је обезбеђена максимална безбедност свих учесника у саобраћају.

Предвиђено је да ова најмодернија опрема буде уграђена на деоници пруге Београд Центар – Прешево – путни прелази код Багрдана (на деоници Лапово – Багрдан), затим путни прелази Јухор (у Јагодини), Бујановац и Прешево. На прузи Београд Центар – Велика Плана предвиђено је подизање нивоа осигурања на путном прелазу Колари, а на прузи Београд центар – Вршац-радови ће бити изведени на путним прелазима Владимировац, Уљма и Вршац. На прузи Лапово – Краљево – Косовска Митровица Север предвиђена је уградња опреме на путном прелазу Крагујевац блок 1 и у Звечану. На траси Суботица – Богојево нови изглед добиће два прелаза у Буковичким Салашима, Гаковачки прелаз, као и у Сомбору. Од Суботице до Хоргоша биће уређен путни прелаз у стајалишту Суботица Јавна складишта, док ће на прузи од Панчева преко Зрењанина бити уређен прелаз Зрењанин Фабрика. Од Банатског Милошева до Суботице предвиђена је реконструкција прелаза у селу Ором, док су на прузи Нови Сад – Оџаци – Богојево предвиђени радови у Парагама, као и на два путна прелаза у месту Богојево Село.

Радова ће бити и на путном прелазу Вилово Гардиновци који се налази на прузи Нови Сад – Римски Шанчеви – Орловат Стајалиште. На отвореној прузи између Лознице и Лешнице, која се налази на траси Рума – Шабац – Зворник предвиђено је уређење једног путног прелаза. Нови систем повећања безбедности саобраћаја преко путних прелаза биће постављен на чак седам локација на прузи Мала Крсна – Бор – Вражогрнац, од чега на пет укрштања пруге и пута у Кучеву, као и у Рготини и Звижду. У селу Радинац, на прузи Смедерево – Мала Крсна такође је предвиђено постављање савременог путног прелаза. Од Ниша до Прахово Пристаништа биће инсталирана три путна прелаза – Зајечар, Тамнич и Блок 2 у Неготину. И најзад, од Марковца до Ресавице предвиђена је уградња безбедносног система у Деспотовцу и Дворишту код Деспотовца.

На прелазима у Србији до сада је уграђено 14 оваквих система за обезбеђивање преласка пруге у нивоу и на њима нису забележене никакве несреће, што најбоље показује колико се пажње посвећује повећању безбедности на путним прелазима.

Информативни лист „Пруга“