Железнице Србије ад

Возом поново из Београда до Косовске Митровице након 18 година

Први воз који ће после 18 година директно ићи из Београда до Косовске Митровице кренуо је у суботу, 14. јануара у 8.30 сати са Главне железничке станице Београд, а испратио га је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић.
-То је продужетак постојеће линије од Краљева до Косовске Митровице која већ десет година функционише и није никаква новина у политичком смислу, – истакао је Ђурић, и нагласио да би свако заустављање тог воза на уласку у Косово и Метохију представљало кршење људских права и слободе кретања грађана.

 
Ђурић је рекао да не види никакав проблем, јер кроз централну Србију „мирно пролазе десетине аутобуса и других превозних средстава албанских превозника са Косова и Метохије и никада немају никаквих проблема.
 
Путнике између Београда и косовске Митровице превозиће нови руски дизел-моторни воз, набављен средствима из руског кредита за модернизацију српских железница.
 
Нови руски дизел-моторни воз украшен је мотивима културног и духовног наслеђа Србије са Косова и Метохије и представља својеврсну покрену изложбу, која је дело светски познатог аутора Андреја Васиљевића.
 
Ђурић је рекао новинарима да воз никако не може бити провокација за Приштину, с обзиром да је украшен светском културном баштином, која је на Унесковој листи.

 
Воз је споља украшем заставом Србије и називима српских цркава, манастира и средњевековних градова на Косову и Метохији, као и натписом „Косово је Србија“ на 21 језику, међу којима је и албански. Унутрашњост воза украшена је сликама фрески из четири манастира на Косову и Метохији који су заштићени Унесковом листом светске баштине од 2004. Године, а од 2006. Године су на листи угрожене светске баштине и то су манастири Грачаница, Високи Дечани, Богородица ЛЈевишка и Пећка Патријаршија..
 
– Има оних, како кажу, који у свему што је добро покушавају да пронађу нешто што је лоше, а воз је превозно средство које иде од тачке А до тачке Б и треба да повеже људе и учини да сви буду ближи, а не да било кога деле и одвајају, – нагласио је Ђурић, и додао да сматра да је лепо да се и кроз покретну изложбу пошаље порука да ми бринемо о нашој културној и духовној баштини.
 
Ђурић је пожелео срећну Нову годину свима који славе и истакао да је почетак нове православне године леп, јер први пут после осамнаест година најсавременија железничка гарнитура креће из Београда за Косовску Митровицу, на захтев многобројних грађана и студената, који желе да буду много боље повезани са Београдом, Крагујевцем и другим местима у Шумадији и централној Србији.

 
Он је захвалио и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре што је омогућило реализацију ове идеје и нагласио да је железничка гарнитура која ће саобраћати за Косовску Митровицу у потпуности опремљена и интернетом.
 
Поред представника Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, великог броја новинарских екипа и путника, промоцији новог воза за Косовску Митровицу присуствовали су и челници железничких компанија, са својим сарадницима: Мирослав Стојчић, генерални директор „Железница Србије“ ад, Југослав Јовић, генерални директор „Србија Воза“ и Милан Шеган, извршни директор „Инфраструктуре железница Србије“.
 
Према речима генералног директора Друштва за железнички превоз путника „Србија Воз“ Југослава Јовића воз на релацији Београд-Косовска Митровица – Београд ова железничка компанија увела је у пробни саобраћај на иницијативу Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије. Нова линија између Београда и Косовске Митровице је продужетак већ постојеће релације Краљево – Косовска Митровица.

 
Воз ће у пробном периоду из Косовске Митровице за Београд полазити сваког петка у 10.40 сати, а сваке недеље у 8.30 сати из Београда.
 
-Воз ће саобраћати рутом Београд-Младеновац-Лапово-Крагујевац-Краљево-Рашка-Косовска Митровица. Пробна линија Београд – Косовска Митровица биће успостављена у периоду од 20. јануара до 26. фебруара.Након завршетка пробног периода саобраћаја, а на основу интересовања путника и остварених прихода и трошкова, донеће се одлука о увођењу редовног саобраћаја на овој релацији. Канцеларија за Косово и Метохију сносиће део финансијских трошкова које ће “Србија воз“ имати због превоза путника на овој линији, – рекао је Југослав Јовић.
 
Цена возне карте у једном правцу је 988 динара, а повратне карте, уз 20 одсто попуста, износи 1.580 динара. За децу је вожња упола јефтинија, па карта у једном правцу кошта 494 динара, а повратна 988 динара. Путници ће уз легитимацију СРБ ПЛУС , која омогућава 30 одсто јефтиније путовање, карту у једном правцу плаћати 692 динара, а за повратно путовање треба издвојити 1384 динара.

Информативни лист „Пруга“