Железнице Србије ад

Воз за тестирање брзе пруге Београд – Нови Сад достигао брзину од 200 км/сат

 

Воз за тестирање брзе пруге Београд – Ниш, састављен од мерних кола Немачких железница, достигао је по први пут на једној од деоница на овој релацији  брзину од 200 километар на сат, без икаквих тешкоћа у функционисању и саобраћају.

Први пут брзина од 200 километара на сат остварена је приликом саобраћаја воза за тестирање на деоници брзе пруге између Старе Пазове и Нове Пазове.

Том приликом брзиномер у специјалној локомотиви која је за потребе тестирања брзе пруге у Србији стигла из Немачке забележио је максималну брзину од 201,5 километара на сат.

Тестирања брзе пруге  Београд – Ниш одвијају се утврђеном динамиком и наредних дана настављају се како је планирано. Тестни воз Немачких железница свакодневно обавља већи број вожњи на првој српској брзој прузи.

 У главној железничкој станици Београд Центар у Прокопу, у функцији је нова Телекоманда за саобраћај возова великих брзина, односно Диспечерски командни центар, у коме стручне службе „Инфраструктуре железница Србије“ и извођача радова непрекидно прате функционисање саобраћаја на брзој прузи и тестирања која се обављају.

Подсећамо да су динамичка тестирања на прузи за велике брзине до 200 км/сат  Београд – Нови Сад почела 17. јануара 2022. године, а да су дан касније на прву српску брзу пругу стигла и специјална мерна кола компаније Немачких железница „Deutsche Bahn Systemtechnik“, која је ангажована за реализацију овог посла.

Тестирање брзе пруге обавља се  фазно и по деоницама дуж целе брзе пруге Београд – Нови Сад, а планирано је да ова фаза испитивања траје до 4. фебруара 2022. године. Тестирања  се обављају  свакодневно у временском периоду од 7.00 до 17.00 сати,  дакле у видном делу дана и у условима потпуне обуставе железничког саобраћаја на прузи Београд – Стара Пазова – Нови Сад.

Текст преузет са сајта Инфраструктура железнице Србије

Информативни лист „Пруга“