Железнице Србије ад

Више од две хиљаде посетилаца у Железничком музеју током манифестације „Ноћ музеја“

Железнички музеј у Београду и Управну зграду српских железница у Немањиној 6, посетило је више од две хиљаде грађана током манифестације „Ноћ музеја“, одржане у ноћи 21. и 22. маја.
 

 
Осим сталне музејске поставке, љубитељима уметности је у Галерији музеја била доступна и изложба: „Из легата железничког музеја“. Посетиоци изложбе могли су да виде 21 уметничку слику познатих сликара, међу којима су најпознатији Петар Лубарда, Мића Поповић, Никола Граовац, Стане Кумар и Анте Абрамовић.

На овогодишњој манифестацији „Ноћ музеја“ први пут су за посетиоце била отворена врата Управне зграде српских железница у Немањиној 6, што је изазвало велико интересовање. Случајни полазници Немањином улицом, могли су да виде дуге редове посетилаца на улазу И ове зграде, која је проглашена за непокретно добро са статусом споменика културе.
 
 

 
Посетиоци су имали прилику да се упознају са ентеријером првог спрата, а највеће интересовање је било за јединствени лифт познат под називом „Патер ностер“. Овај необични лифт, један од најстаријих у овом делу Европе, произведен је 1929. године у Бечу. Лифт, који нема врата, има 14 кабина које се нижу једна за другом и раде по принципу покретних степеница.

Информативни лист „Пруга“