Железнице Србије ад

Век постојања Железничкe школe

 

Железничкa техничка школа данас је обележила 100 година постојања. Овај значајни јубилеј прослављен је свечаном академијом у Културном центру „Владе Дивљан“.

У име домаћина присутнима се обратио директор Железничкe техничке школе Златко Радосављевић, који је том приликом истакао важност железничког образовања у Србији.

 

 

 

 

 

 

 

 

„Нека је свима срећан овај јубилеј – 100 година постојања школе. Овом приликом желим да се захвалим свим нашим партнерима и сарадницима који су били уз нас све ове године. Данас када обележавамо овај значајан јубилеј са великим задовољством могу да похвалим своје колеге, а и ученике који својим радом бележе велике успехе наше школе. Надам се да ћемо и у будуће радити на усавршавању младог кадра који ће помоћи железничком сектору својим радом и умећем“, рекао је Радосављевић.

Министар грађевинарства,саобраћаја и инфраструктуре, Томислав Момировић истакао је важност квалитетног школованог кадра за потребе железнице у Србији.

„ Србија данас мора бити поносна на јубилеј који обележавамо, а то је сто година постојања Железничко техничке школе која спада у ред најстаријих образовних установа у Србији“, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић на свечаној академији  поводом обележавања стогодишњег рада ове школе.

Како je истакао министар Момировић, железница је уз војску Србије институција са највећом традицијом у нашој земљи.

 

„То је институција која је носила индустрију, која је носила саобраћај, то је нешто на чему почива ова држава и уложили смо пуно енергије претходних година не би ли железницу поставили на место које јој припада“, рекао је министар Момировић.

Министар Момировић је подсетио да смо успели да спојимо два највећа града у Републици Србији, Београд и Нови Сад, најквалитетнијом железничком инфраструктуром у источној Европи и да настављамо да радимо.

„Желимо да Србија буде центар железничког саобраћаја и то није важно само због железнице, то је важно због наше индустрије. То је важно због бржег саобраћаја свих наших грађана. Али ако заиста желимо то да урадимо, ми морамо да омогућимо најсавременије железничко школовање. Морамо да доведемо најбоље ђаке у железничке школе, а затим у наша железничка предузећа”, нагласио је Момировић.

 Момировић је додао да ћемо изградити нову инфраструктуру, набавити нове возове и уложити средства у школовање заједно са представницима министарства просвете, јер је обезбеђен кредит од европских пријатеља који ће омогућити набавку најквалитетнијих и најновијих симулатора како би Србија била центар железничког образовања.

  

 

„Поносан сам што данас имамо много више заинтересованих за рад у нашим железничким предузећима, што је одличан показатељ да железнички позив поново постаје атрактиван, да се људи поново окрећу железници“, истакао је Момировић.

Помоћник министра за средње образовање и образовање одраслих, Милош Благојевић обратио се присутнима у име Министра просвете, Бранка Ружића.

„Свима нама је циљ да ова Железничко техничка школа буде водећи центар за обуку желеничког кадра не само у нашој земљи, већ у целом региону. За то имамо средства, али и велике планове и пројекте који ће се веома брзо реализовати. Улагањем у школовање потребног кадра и железнички сектор ће напредовати уз младе обучене људе. Честитам овај значајан јубилеј свим професорима и ученицима“, рекао је Благојевић.

Свечаној академији поводом обележавања овог јубилеја присуствовали су представници министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и просвете, науке и технолошког развоја, представници Општине Палилула, Школске управе Београд, Завода за унапређење образовања и васпитања и многи други гости

Информативни лист „Пруга“