Железнице Србије ад

Важност улагања у образовање

 

 

Свечана академија поводом 71. годишњице Саобраћајног факултета одржана  je 19. новембра у Свечаној сали Пословне зграде Железница Србије.

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић је, честитајући Дан факултета, истакао значај Саобраћајног факултета за развој образовања у Србији, а уједно и за развој државе.

„Све смо више окренути ка спајању теоријског и практичног знања које одговара на све изазове, а пружа могућност сваком студенту да буде мотивисан и сигурнији у себе и знање које је стекао. Данас се можемо похвалити сјајним појединцима који доприносе развоју друштва са својих пословних позиција, а завршили су управо Саобраћајни факултет“, навео је Ружић на свечаности поводом годишњице ове високошколске установе, која је окупила наставнике, сараднике, студенте и представнике академске заједнице.

Он је нагласио да је Саобраћајни факултет у Београду најстарији факултет ове врсте у југоисточној Европи и једини који има свеобухватне програме за образовање стручњака из области саобраћаја, транспорта, комуникације и логистике.

До сада је овај факултет изнедрио  преко 6.000 студената, много стручњака са којима можемо да се поносимо, нагласио је Ружић и додао да треба похвалити и активности факултета на пољу спорта. Спортско друштво „Саобраћајац“ које се такмичи у кошарци, одбојци и рукомету, доприноси ширењу спортског духа и развија сарадњу и дружење са студентима различитих факултета.

Министар Ружић је посебно истакао значај Саобраћајног факултета за реализацију многих инфраструктурних пројеката, у претходном периоду, а нарочито данас када је то од виталне важности. Реализација важних саобраћајних пројеката нас приближава Европи, а захваљујући армији стручњака које је, између осталог, изнедрио Саобраћајни факултет. Ружић им је, на крају, пожелео да и убудуће наставе са традицијом унапређења наставе и развојем пројеката.

 

 

Активности на побољшању квалитета транспортне мреже 

-Данас са поносом можемо да кажемо да је Саобраћајни факултет један од најважнијих центара за образовање саобраћајних инжењера, који могу да одговоре најкомплекснијим изазовима, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић. Он је додао да данас Факултет учествује у неким од најважнијих пројеката развоја саобраћаја у Европској унији и региону.

Према његовим речима, потребе нашег друштва за квалитетнијим функционисањем саобраћаја, све су веће, саобраћај и инфраструктура убрајају се у најважније привредне гране и уједно су покретачи развоја Републике Србије. Момировић је истакао да Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре чини велике напоре да побољша квалитет транспортне мреже Србије и активности су усмерене у неколико праваца. То је, пре свега,  изградња транспортне мреже која недостаје, затим очување и унапређење постојеће транспортне мреже, повећање квалитета и безбедности саобраћаја, као и улагање у образовање кадрова ради унапређења транспортног система.

Он је додао да је ефикасно управљање безбедношћу саобраћаја  од суштинске важности, како на националном, тако и на локалном нивоу и нагласио да је у току израда нове Стратегије безбедности саобраћаја за период од 2020. до 2030. године са Акционим планом који ће дати смернице за развој ове важне области.

Министар Момировић је нагласио да се у железничком транспорту наставља процес модернизације основних транспортних капацитета којима железница располаже и то, пре свега на пругама Коридора 10 и на прузи Београд–Бар. Овим ће бити заокружена неопходна улагања у Коридор 10 кроз Србију и возни парк српских железница, чиме ће Србија моћи да парира земљама Балкана и југоисточне Европе.

   

Обраћајући се декану и професорима Саобраћајног факултета, Момировић је рекао да је њихов задатак да својим знањем и искуством допринесу да се сви ови циљеви испуне, али пре свега да припреме нова покољења врхунских младих инжењера способних да реше изазове које друштво постави пред њих. Сарадња Министарства и Саобраћајног факултета, као важног партнера у транспортном систему, од  круцијалног је значаја јер су дипломирани инжењери са овог факултета они који раде на унапређењу одрживог, безбедног и поузданог саобраћајног система у Србији, поручио је министар.

Значајна сарадња факултета са привредом и учешће у пројектима

У име Универзитетске заједнице, ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић, честитао је јубилеј Саобраћајном факултету, истичичући да је ово заправо јубилеј институције која се изнедрила и развијала од Више саобраћајне школе до данашње признате високошколске установе.

Ђокић је нагласио да је Саобраћајни факултет једна од најзначајнијих техничко-технолошких установа која се истиче својим достигнућима. То је, најпре, сарадња са привредом и израда пројеката од националног значаја, а затим, међународна сарадња са европским институцијама и другим факултетима и активно учешће у пројектима. Најбољи студенти са овог факултета су будуће наде на које се друштво ослања, закључио је он.

 

 

Проф. др Небојша Бојовић, декан Саобраћајног факултета је објаснио да је прошлогодишња 70. годишњица обележена виртуелно  због познатих околности са пандемијом и  Факултет је био принуђен  да мења доктрину рада и деловања. Он је истакао да су ипак успели, уз велико залагање запослених и студената, да се процес наставе одржи, а није прекидана ни научна сарадња, ни учешће у пројектима.

-Пандемија је показала колико је саобраћај важан и како све стаје, кад он стане, као и да је потреба за нормалним функционисањем саобраћаја све већа, а ми као саобраћајни инжењери носимо одређену одговорност за то, рекао је Бојовић.

Декан Саобраћајног факултета је казао да су попуњене све квоте за упис на основним студијама и повећан број уписаних студената на мастер студијама. Прошле године је дипломирало 212 студената, 13 на мастер академским студијама и четири на докторским. Забележени су и завидни просеци студената, 8,06 на основним студијама и 9,36 на мастер академским студијама. Он је навео да су потписана и два уговора, кад је реч о пројектима везаним за Фонд за развој, а потписан је и Меморандум о сарадњи факултета са Универзитетом из Црне Горе. Саобраћајни факултет је први факултет који је организовао пункт за вакцинисање, додао је Бојовић.

Гостима је приказан филм о Саобраћајном факултету, а затим су додељене награде најбољим студентима који су постигли изузетни успех на основним студијама, мастер академским студијама и студенту генерације.

Свечана академија поводом Дана факултета увеличана је уметничким програмом академског хора Колегијум музикум.

 

Аутор фотографија Раде Прелић

Информативни лист „Пруга“