Железнице Србије ад

Успостављен железнички теретни саобраћај ка Црној Гори

Теретни саобраћај на барској прузи од данас је поново успостављен, док ће путнички бити нормализован после неопходних припрема које ће обавити „Србија Воз“ а.д, саопштило је предузеће Инфраструктура железнице Србије а.д.
Како се наводи у саопштењу, теретни саобраћај је успостављен захваљујући успешно завршеном првом делу санације по урађеном пројекту у тунелу „Петровац“ код Велике Жупе, између станица Пријепоље и Лучице, а који је претрпео велика оштећења 7. августа услед обилних падавина.

„Имајући у виду међудржавни значај барске пруге, уложени су огромни напори, како запослених у Инфраструктури железнице Србије а.д., тако и ангажовањем специјализоване грађевинске фирме ДИБ – Бучје д.о.о. Књажевац, као извођача радова, да се овакав подухват заврши у рекордно кратком року“, наводи се у саопштењу.

Како се дође радови на рашчишћавању и поправци тунела почели су четвртог дана, јер је до тада улаз у унутрашњост била немогућа због непрекидног обрушавања и испадања земљаног материјала.

Поправљен је обрушени део калоте тунела, пречника око три метра, постављене су ременате (челични прстенови за облагање тунела), убушени анкери и извршено ињектирање тунела, повезана је покидана контактна мрежа и замењени оштећени прагови и колосек.

Извршена интервенција је уједно припрема за пројекат комплетне санације тунела, чија је израда у завршној фази, а која ће се одвијати без обуставе и ремећења реда вожње железничког саобраћаја, наводи се у саопштењу.

Информативни лист „Пруга“