Железнице Србије ад

Успешно организована заједничка акција Завода за здравствену заштиту радника железнице и Медија центра српских железница поводом обележавања Светског дана здравља

Завод за здравствену заштиту радника железнице и Медија центар „Железница Србије“ ад данас, 7. априла, у Великој сали Управне зграде српских железница, успешно су организовали акцију под слоганом „Победимо дијабетес“, у оквиру обележавања Светског дана здравља.

У оквиру акције лекари и медицинско особље Завода за здравствену заштиту радника железнице обавили су мерења вредности шећера у крви, крвног притиска запосленима у Управној згради српских железница у Немањиној 6. Доктори

Завода примаријуси Душан Митровић и Бранка Ђурић Пејовић одржали су и предавања о овој болести, која је попримила размере глобалне епидемије у свету, али и код нас.
Генерални дректор „Железница Србије“ ад Мирослав Стојчић, поздравио је лекаре и медицинско особље Завода за здравствену заштиту радника железнице и захвалио им се на њиховој посвећености пацијентима. – Акције које организују здравствени радници Завода веома су значајне како би се подигла свест о превенцији, здравом начину живота али и борби против дијабетеса, али и других болести становништва – рекао је Стојчић.
Доктор Владо Батножић, директор Завода за здравствену заштиту радника железнице захвалио се на подршћи коју је Медија центар „Железнице Србије“ ад пружио овој акцији и напоменуо да је ово веома важна година у којој Завод обележава 130 година постојања и рада. Завод ће и даље наставити организовање сличних медицинско-едукативних акција како би се подигла свест о овој болести, као и о осталим болестима савременог доба.
 

 
Говорећи о дијабетесу доктори Завода примаријуси Душан Митровић и Бранка Ђурић Пејовић подсетили су да према резултатима референтних институција, у Србији у протеклих десет година број особа са дијабетесом порастао скоро 50 одсто, тако да је данас регистровано готово пола милиона оболелих од ове болести. Највећи број оболелих има дијабетес тип 2, који се региструје у популацији преко четрдесет година живота и то чешће код жена, док је број оболелих од дијабетеса тип 1 нешто мањи и погађа најчешће најмлађу популацију – децу узраста до 14 година.

Превенција овог типа шећерне болести није, нажалост, могућа, али променом животних навика може се спречити или одложити настанак дијабетеса типа 2. Променом начина исхране, повећањем физичке активности и одржавањем нормалне телесне масе упола се смањује ризик за настанак ове болести 21. века.

Схватајући неопходност пружања помоћи и подршке свима који су оболели од дијабетеса или су у ризику од оболевања, Завод је недавно отворио саветовалишта за дијабетес и то у Нишу – 23. децембра 2015. и у Београду – 30. марта ове године.

Информативни лист „Пруга“