Железнице Србије ад

Успешно организована акција бесплатних прегледа за превенцију можданог удара

Поводом Дана борбе против можданог удара, у акцији градске општине Савски венац и Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ данас је прегледано  око 100 грађана. Бесплатни лекарски прегледи, који су обухватили: мерење шећера у крви,  контролу крвног притиска, преглед неуролога и ултразвук крвних судова врата, организовани су у просторијама Завода у Београду (Савска 23) од 7 до 14 часова.

-Национални Дан борбе против можданог удара, Завод и општина Савски венац успешно су обележили  данас бесплатним прегледима наших суграђана. У Србији је мождани удар први узрок скраћења животног века у женском, а други у мушком делу становништва, истакао је прим. др Љубомир Игњатовић, начелник специјалистичких служби у Заводу.

Према његовим речима мождани удар је трећи у свету водећи узрок смрти и први узрок инвалидитета. Како би се ризици: попут високог крвног притиска, пушења, болести крвних судова, стреса и других хроничних болести, које представљају ризик за мождани удар спречили, саветују се превентивни прегледи. Стручњаци, такође, саветују здрав начин исхране, редовну контролу крвног притиска, смањење телесне тежине и физичку активност.

-Градска општина Савски венац води бригу о здрављу својих суграђана. Мождани удар је озбиљна болест и само превентивним прегледима он се може спречити, рекао је председник Скупштине општине Савски венац, Немања Бркић захваливши се лекарима Завода на успешно организованој акцији.

Ово је још једна у низу акција бесплатних прегледа које ће, у оквиру националних и међународних кампања, ове године организовати „Завод за здравствену заштиту радника Железница Србије“.

Информативни лист „Пруга“