Железнице Србије ад

Успешно обележена акција о безбедности у саобраћају на путном прелазу

 

Медија центар “Железница Србије” ад, у сарадњи са Градском општином “Савски венац“ и Заводом за заштиту здравља радника “Железнице Србије”, данас, 27. априла 2018, успешно је организовао акцију о безбедности у саобраћају на путном прелазу код Београдског сајма. Повод за организовање акције је обележавање НЕДЕЉЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ ПОВРЕДА У САОБРАЋАЈУ.

-Железничка мрежа у Србији има око 3500 пружних клометара, са 2100 путних прелаза, где се железница и друмски саобраћај укрштају у нивоу. Сви ти пружни прелази осигурани су одговарајућим системима за обезбеђенје саобраћаја и то: 75 посто осигурано друмском сигнализацијом, док је 25 посто осигурано светлосном сигнализацијон, полубраницима и браницима, навела је професорка Сандра Касалица, са Високе железничке школе струковних студија.

Она је подсетила да се и поред тога на пружним прелазима дешавају ванредни догађаји са смртним исходима, повредама и великом материјалном штетом.

Говорећи о безбедности у саобраћају на Савском венцу, општини која има најгушћи саобраћај, заменик председнице Општине Савски венац Зоран Коцић рекао је да је Комисија за безбедност саобраћаја ГО Савски венац у протеклој години за најмлађе суграђане реализаовала четири пројекта из области безбедност саобраћаја на путевима.

 

 

 

 

 

 

 

 

-Пројектима као што су „Мобилни едукативни полигон за децу“, „Безбедно у саоабраћају“, и организовањем такмичења за ученике од првог до четвртог разреда основних школа на тему: „Како бити безбеднији у саобраћају“, као и представом за децу „Пажљивко“ едуковали смо малишане. На тај начин, у протекле две године ниједно дете на нашој општини није страдало у саобраћају. Циљ нам је да, настављањем ових акција, смањнимо и број тешко повређене деце, нагласио је он.

– Железнички сектор од 2009. године учествује у међународној кампањи под називом „Опрез изабери живот“ посвећеној безбедности на путним прелазима. Кампања за циљ има едукацију намлађих учесника у саобраћају, а то су деца основног школског узраста од првог до четвртог разреда, рекла је Биљана Гордић, в.д. директора Медија центра „Железнице Србије“ад и додала.

 

 

 

 

 

 

 

 

-У едукативним кампањама деца се уче како да на безбедан начин прелазе пругу и како да се понашају, а то преносе и својим родитељима. На тај начин покушавамо да утичемо на свест свих учесника, који треба да поштују прописе и одговорно се понашају како према себи, тако и према другим учесницима у саобраћају.

Према речима Ненада Станисављевића из „Инфрастуктуре железнице Србије“, „Недеља превенције повреда у саобраћају“ је још једна прилика да ова железничка компанија упути апел свим возачима у друмском саобраћају, да се на путним прелазима понашају одговорно и у складу са свим прописима који регулишу путну и железничку сигнализацију. -Све статистике у последнјих дест година показују да је у око 95 посто несрећа дошло услед непоштовања саобраћајних прописа од стране возача друмских возила. Овим акцијама и кампањама апелујемо на све учеснике у саобраћају да се одговорно понашају, како би се избегли ванредни догађаји на путним прелазима.

Информативни лист „Пруга“