Железнице Србије ад

Ускоро успостава теретног саобраћаја на барској прузи

Грађевинари, пројектанти и рудари притекли су у помоћ железничарима како би се што пре отклонио одрон у тунелу код Пријепоља, који је у недељу обуставио железнички саобраћаја на том делу барске пруге, изјавио је данас в.д. директор Инфраструктуре железнице Србије Душан Гарибовић и додао да је путнички саобраћај организован аутобусом до Бијелог Поља, док је теретни потпуно прекинут.

„Најоптимистичнија варијанта је да ће тунел бити проходан за теретни саобраћај за три до четири дана, а најпесимистичнија крајем следеће недеље“, рекао је Гарибовић Тањугу додајући да је теретни саобраћај тренутно приоритет пошто седам теретних возова чека да прође тим тунелом.

Путнички саобраћаја на том делу барске пруге ће бити обновљен када то буде потпуно безбедно и очекује се да ће то бити за око месец дана.

Гарибовић је казао да је Инфраструктури железнице Србје у помоћ притекла и руска компанија „РЖД интернешнал“.
Он је захвалио Енергопројекту, Саобраћајном институту ЦИП, Ресавици, пројектантским кућама, приватним фирмама из Београда и Ужица, руским колегама из „РЖД интернешнал“, као и Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Влади Србије на подршци.

Гарибовић је подсетио да је 7. августа око 14 сати дошло до одрона у тунелу 130 између железничке станице Пријепоље теретна и Лучице на барској прузи због чега је прекинут путнички и теретни саобраћај између Србје и Црне Горе.
„Захваљујући синергији железничког, грађевинског и рударског сектора биће брзо решен проблем који могао да доведе до вишемесечног застоја саобраћаја, који нема алтернативни правац“, нагласио је он.

Према његовим речима, одрон је направио озбиљан проблем за привреду Србије и Црне Горе, али и за путнички саобраћај односно све који путују возом на летовање у Црну Гору.

„Србија је показала право лице, хуманости и солидарности и ми у Инфраструктури смо поносни да су наши апели бројним институцијама и компанијама уродили плодом“, казао је Гарибовић.

У помоћ су притекли рудари из Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља Ресавица Ставан, као и рудари из Рудника „Штаваљ“ из Сјенице.

Гарибовић је казао да железничари из Инфраструктуре железнице Србије раде у три смене да би се што више убрзали радови.

Он је додао да је до одрона дошло на 650. метру тунела који је дугачак 936 метара, где је врло неприступачно и опасно за рад.

Према његовим речима, приватне фирме из Београда и Чачка, такође, раде у три смене на производњи челичних конструкција којима треба да се обложи тунел.

Информативни лист „Пруга“