Железнице Србије ад

У Железничком музеју у Београду изложбa „Знањем у будућност“

 

У Железничком музеју у Београду данас, 8. фебруара 2018. године, у 19.00 сати биће свечано отворена изложба истраживачких радова „ЗНАЊЕМ У БУДУЋНОСТ“ Регионалног центра за таленте Београд 2. На изложби ће бити представљена 32 награђена рада која су од 2012. године освојили полазници Регионалног центра за таленте Београд 2 на светским првенствима истраживачких радова.

Регионални центар за таленте Београд 2, постоји од 2000. године, а годишње кроз програме центра прође између 1500 и 2000 ученика основних и средњих школа обухваћених програмом идентификације талената. Од укупног броја ученика, између 600 и 700 најталентованијих годишње се налази на менторској настави, а са њима ради између 120 и 140 професора и научних радника са Београдског универзитета, научних института и лабораторија у Србији.

Од 2005. године до данас више од 17 хиљада ученика прошло је кроз образовне програме Центра, и у том периоду је одрађено више од 5 хиљада истраживачких радова из свих научних области.

На светским истраживачким првенствима од 2012. године до данас полазници Центра су остварили велике успехе из области биологије, хемије, математике, физике, информатике и заштите животне средине. Млади истраживачи су освојили укупно 51 медаљу, од којих су 32 медаље на светским првенствима и 19 медаља на осталим истраживачким олимпијадама.

Међу највећим успесима полазника Центра су и освајање прве награде Светске асоцијације за заштиту интелектуалне својине 2015. и 2016. године. Они се могу похвалити, такође, и освајањем престижне награде „Стефан Хуфер“ за 2017. годину, коју додељује мађарска Академија наука и уметности, а која је по важности одмах после Нобелове награде.

Регионални центар за таленте Београд 2 добитник је признања „Звезде Београда“ (2012, 2015 и 2017. године), коју Град Београд додељује за најбоље програме и пројекте у организацији Секретаријата за спорт и омладину Града Београда, а добитник је и Светосавске награде за 2017. годину.

Центар је био организатор и домаћин светске географске олимпијаде 2017. године. У априлу ове године биће домаћин Светског првенства истраживачких радова уз подршку Српске академије наука и уметности, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Града Београда.

Организатори изложбе “ЗНАЊЕМ У БУДУЋНОСТ“ су Регионални центар за таленте Београд 2, „Железнице Србије“ ад. и Медија центар „Железнице Србије“ ад.

Изложба истраживачких радова у Железничком музеју биће отворена до 14. фебруара 2018. године.

Информативни лист „Пруга“