Железнице Србије ад

Oтворена изложба „Седамдесет година од прве сталне поставке Железничког музеја“

 

У Галерији Железничког музеја отворена је изложба „Седамдесет година од прве сталне поставке Железничког музеја“, ауторке Иване Радојевић Бошковић, дипл. историчара и кустоса.

   

„Изложбом „Седамдесет година од прве сталне поставке Железничког музеја“ представљамо процес формирања музејског фонда, у којем су учествовали железничари широм Југославије, од првих изложби, односно првих излагања баштине југословенских железница јавности. Приказујемо оснивање Железничког музеја 1. фебруара 1950. године, као и радове на обезбеђењу и реконструкцији музејског простора. Посебно су изложени сегменти са Прве сталне поставке „Кроз историју југословенских железница“, којом је Музеј 30. априла 1953. године отворен за ширу јавност“, рекла је ауторка изложбе.

Приказане фотографије и изложени експонати сведоче о изградњи југословенских железница, раду и животу железничара, архитектури железничких станица. У Галерији су постављена и дела уметника којима је железница била инспирација.

   

Железнички музеј је основан 1. фебруара 1950. године. Други по реду техничко-историјски музеј на овим просторима формиран је у време које је уследило након великог учешћа железничара у Народноослободилачкој борби, али и борби за права радника. Задатак Железничког музеја који му је поверило тадашње Министарство железница био је да  упознаје јавност са настанком и развојем железнце на тлу Југославије, али и да промовише железницу као вид транспорта и побуди интересовање код младих како би се школовали за железничку струку. Тако је Железнички музеј, осим примарног циља да као и сви музеји тог типа прикупља, обрађује, чува и излаже предмете, добио и васпитно-образовну улогу.

Према сачуваним подацима, до краја 1953. године више хиљада људи посетило је Железнички музеј и погледало поставку „Кроз историју југословенских железница“, којом је ова установа културе отворила своја врата љубитељима уметности, али и железнице, стручној јавности, студентима и ђацима, као али и страним делегацијама. Концепција сталне поставке, техничка изведба и распоред предмета у стручним круговима оцењени су веома добро. Поред бројних фотографија, докумената, макета, модела, карата развоја југословенских железница и експоната којима је располагао Музеј, направљен је осврт на настанак железнице и хронолошки приказан постанак и развој железнице у Југославији, као и живот  и рад железичара. Ревизија ове прве сталне поставке урађена је 20 година након њеног отварања.

   

Данас, Железнички музеј је музеј у саставу привредног друштва „Железнице Србије“ ад. Од свог оснивања налази се у „привременом смештају“, у приземљу Пословне зграде српских железница. Уз помоћ и подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре спроводе се активности на проналажењу адекватног простора за пресељење ове музејске установе, који би био одговарајући за смештај, излагање, заштиту и чување музејских предмета, али и доступан посетиоцима.

   

Годишње, ову установу културе обиђе више од 10.000 посетилаца. У њој се чувају вредни експонати груписани у четири основне збирке: Техничку, Историјску, Уметничку збирку и Збирку примењених уметности. У Фонд Железничког музеја убраја се и библиотечка грађа, архивски предмети, модели и макете. Прави раритет представља „музеј на отвореном“ – Одељење узаног колосека Пожега, у коме се налазе најлепши и најстарији предмети из Техничке збирке: парне локомотиве „Милан“, „Костолац“, „Рама“, салон-кола Франца Јозефа, путничка кола четвртог разреда, али и дизалице, телефони, станични сатови, делови станичног намештаја.

Изложба „Седамдесет година од прве сталне поставке Железничког музеја“ ће бити отворена до 20. децембра. Радно време Музеја је сваким даном, осим викендом, од 8 до 16 часова, а улаз је бесплатан.

Информативни лист „Пруга“