Железнице Србије ад

У Железничком музеју отворена изложба о српским железничарима у Првом светском рату

 

Изложба „Српски железничари у Првом светском рату – Четврта армија“ отворена је , 1. новембра, у Галерији Железничког музеја у Београду.

Генерални директор „Железнице Србије“ ад Мирослав Стојчић је отварајући изложбу рекао да овом изложбом дајемо омаж Четвртој армији, као и свим српским борцима. Подсећајући да је 60 одсто нашег мушког становништва страдало у ратовима, Стојчић је истакао да их никако не смемо заборавити и увек када смо у прилици, треба да обиђемо места где они почивају, да им одамо почаст.

-Ову изложбу нећу отварати, јер она треба да буде стално отворена и да се никада не затвори, као заједничко сећање и захвалност свима њима, нагласио је Стојчић.

Аутор изложбе Татјана Младеновић, кустос Железничког музеја, рекла је да је изложба посвећена колегама железничарима који су учествовали у Првом светском рату и да се на тај начин сећамо свих оних који су се борили за нас и наша покољења. Према њеним речима изложба је осмишњена да хронолошки приказује почетак рата, пробијање Солунског фронта, наше борце и рањенике, а први пут су изложени оригинални експонати као што је фотеља, сто и свећњак из салон вагона Краља Петра.

Централно место на изложби заузима фотографија локомотиве „Костолац“, која је у Великом рату вукла транспорте наоружања и војске. Ова локомотива тренутно се налази испред Палате инвалида у Паризу, поводом обележавања стогодишњице Првог светског рата. Од 11. новембра биће изложена на великој прослави победе у овом рату. Локомотива „Костолац“ је, иначе, део сталне поставке Железничког музеја Одељења узаног колосека у Пожеги.

 

 

 

 

 

 

 

 

На изложби су приказани експонати Железничког музеја из времена Великог рата, 30 принтова фотографија из архива музеја, железничка униформа из тог периода и ваза направљена од топовских чаура из 1916. године. Посетиоци могу видети албум са фотографијама генерала Светислава Тисе Милосављевића, команданта Војно-железничке инспекције, као и неколико службених докумената из 1915-1916. године.

 

 

 

 

 

 

 

 

Специјално за ову прилику емитован је и део циклуса филмова “Главна железничка станица и филм“, ауторке Маријане Терзин Стојчић, који је уступила Југословенска кинотека, а приказује детаље из Великог рата, одлазак и долазак јединица са железничке станице.

Изложба, коју су организовали Железнички музеј и Медија центар „Железница Србије“ ад, трајаће до 13. новембра.

Посетиоци могу погледати изложбу од 9 до 15 часова, улаз је бесплатан.

Информативни лист „Пруга“