Железнице Србије ад

У Железничком музеју одржано прво предавање из серијала о стваралаштву уметника чија је инспирација била железница

 

У оквиру изложбе „Железничко благо Београда као уметничка инспирација“,  у Железничком музеју (Немањина 6,) у четвртак, 26. септембра, одржано је прво предавање о стваралаштву уметника  који су инспирацију проналазили у железници и о историји Београдског железничког чвора. Предавању је присуствовала и Његова екселенција амбасадор Државе Палестине Мохамед Набхан (Mohammed Nabhan), који је дугогодишњи пријатељ Железничког музеја.

Ауторке изложбе Ивана Јовичић-Ћурчић, дипл. археолог, и Татјана Младеновић, дипл. историчар уметности, говориле су о историји Београдског железничког чвора, а на презентацији   приказани су железнички објекати, како они који су у првобитној функцији, тако и они чија је намена промењена.

Током трајања изложбе,  која је постављена поводом обележавања 15. септембра – Дана железничара, а у оквиру међународне културне манифестације „Дани европске баштине“,  биће одржана серија предавања за одрасле и радионице за децу. Предавања намењена одраслима предвиђена су у: недељу 29. септембра у 11 часова,  а током октобра у четвртак, 3. октобра у 17 часова, и у суботу, 5. октобра у 11 часова.

 

 

 

 

 

 

 

 

Радионице намењене деци узраста од 5 до 10 година биће одржане  у суботу, 28. септембра, од 11 до 12.30 часова, као и у  недељу, 6. октобра, од 11 до 12.30 часова. За малишане ће бити организоване ликовна и литерарна радионица, квизић, као и предавање прилагођено дечијем узрасту. У сарадњи са клубовима љубитеља железнице из Панчева и  Београда, за најмлађе посетиоце биће активне и макете са возићима. Чланови ових клубова ће, путем интерактивне презентације, децу увести у чаробни свет железничког макетарства.

Радно време Железничког музеја ће, током трајања манифестације „Дани европске културне баштине“, од 21. септембра до 6. октобра, бити радним даном од 8 до 20 часова и викендом од 10 до 16 часова.  Улаз у Музеј је слободан.

Информативни лист „Пруга“