Железнице Србије ад

У Заводу за здравствену заштиту железничара поводом „Месеца борбе против рака“ бесплатно прегледано више од 80 жена

Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ организовао је данас, 23.марта, бесплатне скрининг прегледе за све припаднице лепшег пола. У току данашњег дана прегледано је више од осамдесет жена у амбулантама у Београду, Новом Саду и Нишу.

У Београду је акција организована у сарадњи са Градском општином Савски венац, а у оквиру Месеца борбе против рака. Циљ је да се скрене пажња на значај редовних прегледа и подигне свест о превенцији, посебно ако се има у виду да су карциноми дојке, материце и јајника водећи узроци смртности међу женама.
 

 
„Увидевши неопходност што квалитетнијих скрининг прегледа, Завод за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ набавио је ултразвучни апарат најновије генерације „Премијум“, који може у најранијем стадијуму да открије премалигне промене“, рекао је директор Завода прим. др Владо Батножић и истакао да се раном дијагностиком шансе за излечење повећавају.

„Завод ће, као и до сада, и у наредном периоду организовати скрининг прегледе и на тај начин бринути о здрављу својих пацијената,“ најавио је прим. др Владо Батножић.

Ирена Вујовић, председница општине Савски венац, истакла је важност превенције и нужност да свака жена одвоји минимум времена за себе и своје здравље. Она се захвалила Заводу на учешћу у овој акцији и нагласила да ће и убудуће сарађивати са овом здравственом установом која се на веома одговоран начин брине о здрављу не само железничара, него и осталог становништва.

Забрињава податак да сваке године око 4.600 жена оболи, 1.600 умре од карцинома дојке, а у Србији једна од 8 жена оболи од ове опаке болести. Свакодневно најмање једна жена умре, а четири оболе од карцинома грлића материце. Карцином јајника пети је по реду узрок смрти од свих карцинома који се јављају код припадница лепшег пола. Имајући у виду ове поражавајуће податке, превентивни прегледи дојке, материце и јајника имају изузетан значај за очување здравља жена.

Информативни лист „Пруга“