Железнице Србије ад

У „Штарк арени“ поново ангажовани лекари и медицинско особље Завода на збрињавању оболелих од COVID-a

 

 

-Знатан број лекара и медицинског особља из Завода за здравствену заштиту радника “Железнице Србије” од 6. јула поново је ангажован у “Штарк арени” –  новој, највећој ковид болници у Београду. У овој  привременој болници тренутно се налази више од 300 пацијената средње тешког стања из целе Србије, о којима брине око 100 здравствених радника и то 40 лекара и 60 медицинских сестара. Заједно са Војском Србије, медицинари Завода укључени су у збрињавање пацијената  оболелих од корона вируса, истакао је директор Завода за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“ прим. др Владо Батножић.

Према његовим речима медицински тим је подељен у сменама. У  првој смени je ангажовано око 40 здравствених радника, и по 30 у другој и трећој смени. Ова привремена болница ће у наредном периоду примати и пацијенте којима је потребна кисеоничка потпора, те је у току увођење инсталација неопходних за дистрибуцију кисеоника.

-Саопштено нам је да ће за неколико дана бити „провучен“ кисеоник, те очекујемо да ће, до уторка, среде то бити завршено. За разлику од Сајма, када смо примали лакше пацијенте, у “Штарк арену” нам пристижу оболели са доста тежом клиничком сликом.  То само показује колико је овај вирус јак и непредвидљив. Зато апелујем на све грађане да се придржавају препоручених мера, каже др Батножић.

У амбулантама Завода у Савској 23, у Београду, оформљена је ковид амбуланта у којој је могуће урадити PCR и серолошки тест.

– PCR тест служи за детектовање вируса и он се ради из назофарингеалног бриса, односно из носа и ждрела и говори да ли смо заражени короном. Други тест је серолошки и он не детектује вирус директно, него констатује одговор нашег организма на евентуално присуство вируса, тј. открива антитела, а ради се из крви. Предност приликом прегледа и израду потребних тестова имају запослени из система железнице, објашњава директор Батножић.

Медицинско особље Завода за здравствену заштиту радника “Железнице Србије”, заједно са припадницима Министарства одбране и Војске Србије, од 29. марта до 4. јуна, било је ангажовано у првој привременој болници на Београдском сајму, на збрињавању лакше оболелих пацијената од вируса корона.

Пуних седамдесет дана, 198 лекара и медицинара из Завода бринуло је о здрављу око 1.300 пацијената тада највеће привремене болнице овога типа на Балкану.

За максимално професионалан, пожртвован и несебичан рад у веома тешким условима добили су признање од министра одбране Републике Србије Александра Вулина  11. јуна поводом затварања болнице на Београдском сајму.

Информативни лист „Пруга“