Железнице Србије ад

У присуству премијера Вучића, пуштена у саобраћај обновљена пруга Врањска Бања – Ристовац

– Почели смо да враћамо поверење грађана у српске желенице и да полако подижемо земљу, која је била готово на коленима, изјавио је јуче, 2. марта, премијер Александар Вучић на отварању реконструисане пруге Врањска Бања-Ристовац на железничком Коридору 10, где ће возови уместо досадашњих 50 моћи да иду и до 120 километара на сат. Та деоница ради се из руског кредита за модернизацију српских железница, а премијер се на свечаном отварању обратио на руском језику и поручио „руским пријатељима“ да две земље могу да наставе још бољу и успешнију сарадњу.

 
Наводећи да су многи људи широм Србије изгубили поверење у железнице и да многи грађани 30 или 40 година нису ушли у воз, Вучић је рекао да се поверење грађана полако враћа. „Имамо јос много тога да урадимо“, рекао је премијер наводећи да поред три јужне деонице недостаје још 80 километара како би просечна брзина воза на Коридору 10 била више од 100 километара на сат и како би Србија имала озбиљну железницу као и све друге европске земље. Он је рекао да верује да ће са Русима бити потписано још уговора, наводећи да су се руске железнице показале као добра фирма, јер нису каснили.

„Руске машине су овде, руске железнице ни један рок нису пробиле, показали су се као добра фирма и честитам им на томе“ истакао је премијер.
„Честитам и њима и нашим предузећима, као и министарству Зоране Михајловић. Да наставимо да правимо нове уговоре, да читав Коридор 10 покријемо“, рекао је Вучић. Додао је и да је део пруге Београд – Ваљево, од 77 километара, веома важан јер ће омогућити много боље повезивање са западним делом Србије, али и Црном Гором.

„Полако, земљу која је била урушена, почињемо да подижемо захваљујући стрпљењу, раду, марљивости и посвећености српских људи. Они знају да то не може преко ноћи, да можемо још више да радимо, али можемо то да урадимо“, истакао је Вучић.
 

 
Премијер је додао да Србија може да уреди пругу и плати боље возове без увећавања јавног дуга и да све то може да се направи ако се ради, уместо очекивања да ће „нешто с неба да падне“.
Следеће године ће се одвајати новац и за уређење станичних зграда, истакао је Вучић и додао да ни то није проблем ако се дисциплиновано и одговорно троши новац грађана.

„Сигуран сам да ће људи у Србији полако живети боље, иако су увек незадовољни, а за разлику од других политичара добро знам како људи живе. Али, људи који су сиромашни итекако знају да цене туђи рад и умеју да виде када ствари полако, али сигурно иду на боље. Полако ћемо из године у годину да ствари мењамо, биће све боље и лакше, живећете несто лакше“, рекао је Вучић.

„Од вас тражим не да чекате да ствари падају с неба, јер вам то говоре лажови и преваранти, већ вас молим да радимо што више јер ћемо тако брже све ствари да завршавамо“, рекао је премијер.
„Уверен сам да заједно можемо целу пругу, и Коридор 10 и Коридор 11, да уредимо и реконструишемо и уз помоћ наших руских пријатеља“, истакао је он и додао да Србија измирује све своје обавезе и не дугује никоме ништа „јер не оставља дугове својој деци“.

Он је истакао да Србија има пријатеље на различитим странама света, додајући да је Русија искрен пријатељ Србије.„Русија је искрен пријатељ Србије и захвалан сам јој на очувању територијалног интегритета и суверенитета наше земље. Тражићу од владе још конкретније унапређујемо нашу сарадњу“, казао је Вучић додајући да има још сличних пројеката као што је овај.

Отварању реконструисаних деоница пруге у железничкој станици у Врању, осим председника Владе Србије, присуствовали су и потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, амбасадор Русије Александар Чепурин, представници пословодства српских железничких компанија, као и директор и први заменик директора огранка РЖД Интернешнал у Србији Сергеј Алексејевич Павлов и Мансурбек Султанов.
 

 
Амбасадор Русије Александар Чепурин изјавио је да Русија и Србија треба да унапреде привредну сарадњу и да инфраструктура треба да постане један од најважнијих “кластера” сарадње две земље.
Вршилац дужности директора Инфраструктуре железнице Србије Душан Гарибовић истакао је да је Влада Србије својим залагањем дала нову енергију железничком сектору и да доводи српске железнице на европску мрежу пруга.

Он је на свечаном отварању пруге Врањска Бања – Ристовац, која је дуга 17,7 км, захвалио премијеру Александру Вучићу на тој политици Владе Србије.

“Премијер и влада желе Србију, поред свега осталог, да доведу на европску мрежу пруга, како би се безбедно и брже превозила роба од Западне Европе до турски и грчких лука, као и луке Бар, али и да би путници могли да стигну до својих пословних и туристичких дестинација”, нагласио је Гарибовић.

Он је, такође, захвалио влади што је омогућила српским железницама да буду део сложног тима за лепшу и модернију Србију.

Гарибовић је рекао да су поред деонице Врањска Бања – Ристовац завршени радови и на деоници Бујановац- Букаревац и да ће на трећој “јужној деоници” Винарци – Ђорђево радови бити готови до краја априла или почетком маја.

Радови на реконструкцији и модернизацији три „јужне“ деонице у укупној дужини од 46,5 км на железничком Коридору 10 почели су 18. априла 2016 године, а вредност радова је 30,4 милиона долара.
Друге две деонице су Бујановац-Букаревац 13,7 км и Винарци-Ђорђево 15 км.

Он је такође рекао да би у новембру требало да буде завршена реконструкција барске пруге од Ресника до Ваљева и подсетио да је обнова те пруге почела први пут после око 40 година.
Гарибовић је рекао да ће половином године почети и најтежи радови које је добила руска компанија РЖД Интернешнал на деоници Стара Пазова – Нови Сад, на вијадукту и тунелу код Чортановаца.
Он је додао да ће тунел бити дуг 1,2 км уз изградњу вијадукта дужине три километра. Гарбовић је рекао да би ове године требало да почну и радови на првој деоници брзе пруге Београд – Стара Пазова.
 

 
“Заједницко искуство које смо стекли и темељи тог братства које смо заложили биће нам веома потребни у будућности када, како планирамо и надамо се, будемо радили и ван граница Србије”, истакао је директор огранка РЖД Интернешнал у Србији Сергеј Алексејевич Павлов.

Он је казао да руске железнице развијају железничку мрежу Србије и захвалио на доброј сарадњи премијеру Александру Вучићу и министарки грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорани Михајловић.

“Истинско задовољство је радити са вама заједно, већ имамо доста искуства и имамо намеру да много тога наставимо да радимо у Србији. Желимо свима да покажемо како радимо када радимо заједно”, нагласио је Павлов.

На деоници Врањска Бања – Ристовац у потпуности су замењени доњи и горњи строј, уграђен је нови колосек на отвореној прузи и у станицама Врањска Бања и Врање. Дуж пруге је решено одводњавање бетонским и земљаним каналима, док је у станицама урађен дренажни систем. Такође, уграђене су нове скретнице, осам путних прелаза, системи за сигнализацију и телекомуникацију, а положени су нови каблови дуж целе трасе.Пруга се налази на жележницком правцу Ниш-Прешево. Радови на реконструкцији и модернизацији три „јужне“ деонице, у укупној дужини од 46,5 километара на железничком Коридору 10, почели су 18. априла, а вредност радова је 30,4 милиона долара.Друге две деонице су Бујановац-Букаревац, дужине 13,7 километара где су радови приведени крају и Винарци-Ђорђево, дужине 15 километара, где се комплетан завршетак радова очекује почетком маја.

РЖД Интернешнал је приликом модернизације наведених деоница применио напредну руску технологију за полагање горњег строја, са побољшаним перформансама. Подизвођачи на овом пројекту су српске компаније „ЗГОП“ Нови Сад, „Енергопројект нискоградња“ Београд и „МБА Ратко Митровић“ Београд. Реконструкција три „северне“ деонице је раније је већ завршена и то на деоницама: Сопот Космајски – Ковачевац 18 км, Мала Крсна – Велика Плана 29 км и Рума Голубинци 18 км.Руски кредит намењен модернизацији српских железница је вредан 800 милиона долара, а заједно са учешћем Србије пројекти су укупно вредни 940 милиона долара.

Информативни лист „Пруга“