Железнице Србије ад

У присуству министра Момировића, отворен Информационо-образовни центар РЖД у Србији

 

 

Информационо-образовни центар Руских железница у Србији свечано је отворен у присуству министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислава Момировића, 10 новембра 2020. године у Београду. Центар су отворили генерални директор „Инфраструктуре железнице Србије“ Небојша Шурлан и први заменик генералног директора Руских железница Сергеј Павлов, а свечаности су присуствовали и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко, директор огранка РЖД Интернешнл у Србији Мансурбек Султанов и руководилац Научно-образовног института за аутоматизацију и телекомуникације NIIAS Андреј Павлоски.

 -Присуствовали смо путовању у будућност, када говоримо о железници. То су наше визије, како видимо железницу у наредном периоду, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, након  презентације у новоотвореном Информационо-образовном центру.

Министар Момировић је рекао да је велико задовољство сарађивати са руским пријатељима РЖД Интернешнл и да смо у прошлости завршили неке озбиљне пројекте, а да нас тек чекају велики изазови.

– РЖД је стратешка компанија, можда и највећа железничка компанија на свету и ја сам уверен да ћемо у будућности имати јако добру сарадњу. Није тајна да је политика Владе Србије и председника Републике кренула у смеру ревитализације железничке инфраструктуре и саобраћаја. Ово што смо данас видели за нас је будућност, али ће за пар година бити реалност, коју смо делимично већ реализовали. Ово је нешто што нас све додатно обавезује да стратешке пројекте успешно реализујемо, пре свега мислим на пругу Београд – Нови Сад, а онда у наредном периоду и на пругу Београд – Бар, поручио је министар.

 

 

 

 

 

 

 

 

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александaр Боцан-Харченко рекао је да му је велика част да учествује у једном од највећих пројеката Руских железница у Србији

-Пројекат Руских железница је свеобухватан и дугорочан. Не ради се само о изградњи брзе железничке пруге и неопходне инфраструктуре, већ и о припреми и оспособљавању особља за дужи период наше сарадње, развој програма Руских железница и пројеката у Србији. Поред тога, желим да захвалим Србији, односно председнику Републике и Владе Србије, јер смо увек уживали најбољу подршку. Радили смо до сада, а радићемо и у наредним месецима и годинама на најбољи начин, на основу потпуног узајамног поверења, поручио је руски амбасадор.

– Данас смо заједно кренули на пут,  пошли смо из прошлости, пролазимо кроз садашњост и погледали смо у то како ће изгледати заједничка будућност, рекао је први заменик генералног директора Руских железница Сергеј Павлов.

Он је нагласио да ће Руске железнице се све оно што имају најбоље донети у Србију, а у новом Диспечерском центру који се гради, примењиваће се најновије и најнапредније технологије и додао да је добро што је нови центар отворен у згради српских железница, јер ће особље моћи да се образује за оно што их у будућности чека.

 -Све ово не би било могуће, да осим одличне сарадње и заједничког труда, нема и подршке  Владе Србије, поручио је Павлов.

Директор огранка РЖД Интернешнл у Србији Мансурбек Султанов, поздравио је госте и упознао их са свим досадашњим пројектима које је ова руска компанија реализовала на модернизацији железничке инфраструктуре у Србији, као и са пројектима чија је реализација у току или је планирана.

 

 

 

 

 

 

 

 

Информационо-образовни центар Руских железница отворили су компанија РЖД Интернешнл и руски Научно-образовни институт за аутоматизацију и телекомуникације у пословној згради српских железница у Београду, у просторијама Железничког музеја. Андреј Павлоски, руководилац овог института упознао је госте са опремом и технологијама које ће бити примењене у будућем Јединственом диспечерском центру.

Информационо-образовни центар приказује опрему и савремене технологије које ће Руске железнице користити приликом изградње ЈДЦ-а за управљање саобраћајем возова у Србији. Јединствени диспечерски центар налазиће се у железничкој станици Београд Ранжирна у Макишу, а омогућиће нови технолошки ниво управљања и планирања  путничког и теретног железничког саобраћаја у Србији.

Овај диспечерски центар биће модеран центар са системима за управљање и контролу железничког саобраћаја. Омогућиће подизање нивоа безбедности железничког саобраћаја на највиши ниво, ефикасније управљање железничком саобраћајем на српским пругама, као и оптималну искоришћеност инфраструктурних капацитета за потребе теретног и путничког саобраћаја. Јединствени диспечерски центар обухватиће све пруге којима тренутно управља „Инфраструктура железнице Србије“, као и будућу пругу за велике брзине између Београда и Суботице.

Предвиђена средства за овај пројекат су 120 милиона евра, од чега је за пројектовање издвојено 9,48 милиона евра. Финансирање је обезбеђено из новог руског кредита за модернизацију српских железница вредног 230 милиона евра, укључујући и учешће из буџета Републике Србије.

 

 

 

Информативни лист „Пруга“