Железнице Србије ад

У плану је изградња брзе пруге од Београда до Ниша

 

“Србија је транзитна земља и да бисмо се повезали са регионом није довољно да имамо брзу пругу само кроз Војводину. План је да се гради брза пруга и од Београда до Ниша за брзине до 200 километара на час, а од Ниша до Прешева за брзину до 160 километара на час. То ће бити огромна инвестиција, вредна око две милијарде евра”, рекла је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, гостујући данас у јутарњем програму на ТВ Хепи.

Она је рекла да Србија улаже укупно око 6,5 милијарди евра у модернизацију железнице. Радови на деоницама брзе пруге, које су тренутно у изградњи, добро напредују те се очекује да у септембру идуће године од Београда до Новог Сада грађани возом путују око пола сата. На деоницама од Београда до Новог Сада, где раде руске и кинеске компаније, радило се и током ванредног стања када је пробијена десна цев тунела Чортановци, а сутра ће бити пробијена и лева, најавила је она.

Потпредседница Михајловић је истакла да на брзим пругама неће бити укрштања путева и пруга, што је важно за већу безбедност саобраћаја. Када је реч о пружним прелазима на регионалним пругама, за њихово уређење и модернизацију се улаже  око 15 милиона евра.

Информативни лист „Пруга“