Железнице Србије ад

У Пекингу потписан уговор за куповину пет кинеских брзих возова

 

Министарство грађевинарства, сабраћаја и инфраструктуре 17. октобра  је у Пекингу потписало комерцијалнe уговоре са кинеским компанијама за изградњу инфраструктуре у Србији, као и за куповину пет кинеских брзих возова.

“За 54 милиона евра добили смо пет возова, што значи да ћемо сада имати кинеске брзе возове који ће саобраћати на прузи Београд–Будимпешта, a неки од тих возова биће у функцији већ почетком 2025.године“, најавио је министар Горан Весић након потписивања уговора у Пекингу.

Министар Весић је изјавио да ће Србија до краја 2024.године завршити део брзе пруге до Суботице и већ 2025. године, а након тестирања пруге, биће уведени брзи возови од Београда до Суботице  којима ће се путовати сат и десет минута. „Када наши пријатељи из Мађарске буду завршили свој део пруге, ићи ћемо до Будимпеште“, рекао је он.

Министар је навео да возови које купујемо из Кине испуњавају све европске стандарде и моћи ће да се користе на пругама ЕУ. Он је истакао да је то био наш услов, а кинеским пријатељима то није био проблем да испуне.

“Они имају заиста највећи број брзих пруга на свету. Кина има више од свих других земаља заједно, имају преко 40.000 км брзих пруга, а на некима од њих се саобраћа и до 350 км на сат“, рекао је Весић.

Фотографија преузета са сајта МГСИ

Информативни лист „Пруга“