Железнице Србије ад

У Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре потписани уговори за подстицај комбинованог транспорта

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је, 30. новембра 2018. године,  уговоре са седам транспортних компанија о додели укупно 114 милиона динара,  за подстицај и унапређење комбинованог транспорта.

Уговори су потписани с компанијама: „Железнички интегрални транспорт“ (ЖИТ), „Нелт“, „Комбинованипревоз“, „Трансагент оператор“, „Траснпортшед“, „Милшпед“ и „Слободна зона Пирот“.

Према речима министарке Михајловић, Министарство подржава комбиновани транспорт кроз програм субвенција, а уговори су потписани са компанијама које су се јавиле на јавни позив. Програмом су обухваћене фирме чији је оснивач држава, али и приватна предузећа. Износ подршке креће се од 30 до 100 одсто, у зависности од тога да ли је реч о: унапређењу инфраструктуре, набавци опреме или информационо-комуникационих технологија.

Потпредседница Владе и министарка проф. др Зорана Михајловић истакла је да се очекује да ће, уз примену стимулативних мера, бити  повећан обим комбинованог транспорта. Овакав транспорт подразумева да се роба највећим делом превози железницом, а да се почетак и крај транспорта обављају друмским саобраћајем. Она је најавила и наставак програма подршке компанијама, које се баве комбинованим транспортом,  у 2019. години.

У име „Железничког интегралног транспорта“ ( ЖИТ-а) уговор за подстицај комбинованог транспорта потписао је директор Момчило Тунић.  Претежна делатност  овог предузећа, које су основале „Железнице Србије“ ад 1983. године, јесте друмски превоз терета.

Фотографије преузете са сајта Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре

Информативни лист „Пруга“