Железнице Србије ад

У Београду отворена јединствена изложба: „Луксузно путовање од Будимпеште до Београда: Заједничка историја мађарских и српских железница“

У Београду је, 31. маја, свечано отворена изложба: „Луксузно путовање од Будимпеште до Београда: Заједничка историја мађарских и српских железница”, коју су уз подршку подршку Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Републике Србије заједнички организовали Одељење за културу Амбасаде Мађарске – Collegium Hungaricum, Историјски парк Мађарске железнице, Техничко-транспортни музеј Мађарске, Фондација за историју железнице Сегедина и „Железнице Србије” ад – Железнички музеј.

„Велика ми је част и задовољство што имам прилику да будем данас овде са вама на свечаном отварању изложбе „Луксузно путовање од Будимпеште до Београда: Заједничка историја мађарских и српских железница“, рекла је Маја Чоко из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У име Аните Димоски, помоћника министра за железнице и интермодални транспорт, која је била спречена да дође, изразила је велико задовољство Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре због одржавања ове изложбе која не само да пружа увид у историју мађарске и српске железнице – већ је симбол економског и културног развоја две земље. „Захваљујем се свима који су учествовали у организацији ове изложбе и сигурна сам да ћемо сви заједно уживати у овом путовању“, рекла је Маја Чоко.

„Отварањем изложбе желимо да допринесемо богаћењу наше савремене културе, јер заједнички развој српске и мађарске железнице може да се похвали богатом и дугом историјом. Као један од кључних фактора економског развоја, железничка сарадња је и даље од великог историјског значаја за оба народа, која ће и убудуће, уз даље напоре, наставити да се повезује и јача односе две земље. Изложбом, поред историјске ретроспективе  одајемо им и почаст“,  рекао је Роберт Касаб, директор Collegium Hungaricum Београд.

„Увек посебну пажњу посвећујемо међународној сарадњи и припремамо се са великим задовољством, јер делећи заједничку историју народа можемо допринети очувању историјских вредности. И данас српска и мађарска железничка сарадња доприносе развоју туризма и културе, па са задовољством прихватамо сваку сарадњу која може да промовише значај ових простора“, изјавио је Норберт Швед, шеф Парка историје железнице.

 

Страхиња Вуковић, директор Железничког музеја, захвалио се Одељењу за културу Амбасаде Мађарске на иницијативи за заједничко организовање ове интересантне изложбе која је и резултат добре сарадње Железничког музеја као музеја у саставу „Железнице Србије“ ад и  Историјског парка Мађарске железнице, Техничко-транспортног музеја Мађарске и Фондације за историју железнице Сегедина.

„Настанак и развој железнице у Европи уско су повезани са неколико битних феномена који су обележили период друге половине 19. и прве половине 20. века: модернизација, туризам, економски развој и почеци глобализације.

Чувени воз Оријент експрес сведочи о овим феноменима. Луксуз, раскош и сјај високог друштва само је један део приче у чијем је центру заправо романтична тежња западног човека да упозна удаљене народе, обичаје и културе”, рекао је Вуковић.

„Дуга и богата историја овог воза, као и значај територија које је повезивао, сврстава га свакако у битан део европског културног наслеђа, а ми смо се потрудили да посетиоцима ове изложбе прикажемо макар један део ове приче, кроз музејске предмете и фотографије које ово потврђују. Изложба ставља у фокус Оријент експрес, као симбол повезивања два народа, али свакако да постоје и многе друге везе, односно мрежа испреплетаних историја, хобија, обичаја, навика, а све њих повезује само једна и непоновљива: железница”, рекао је директор Железничког музеја и позвао посетиоце на заједничко луксузно путовање, железницом.

Свечаном отварању изложбе присуствовали су државни секретар у Министарству културе Лав Григорије Пајкић, представници железничких друштава и други гости.

Изложба  „Луксузно путовање од Будимпеште до Београда: Заједничка историја мађарских и српских железница“ настала је у сарадњи мађарских музеја и  Железничког музеја у Београду, са циљем да путујући кроз време подсети на заједничку историју мађарских и српских железница.

Циљ ове изложбе јесте да се посетиоци приказивањем традиције и историје мађарско-српске железнице преко сачуваних фотографија, видео-записа, униформи, редова вожње, макета локомотива и возова, сачуваних предмета  из Оријент експреса који је прешао континент, подсете на развој мађарских и српских железница, који је имао изузетан значај на привредном, али и економском и културном плану. Изградња железничке пруге Будимпешта–Београд крајем 19. века и почетком 20. века допринела је јачању односа између два народа.

У оквиру изложбе, у Парку војводе Вука 1. и 2. јуна била је постављена баштенска железница Историјског парка Мађарске железнице. Била је то прилика за бројне посетиоце, посебно оне најмлађе, да се провозају возићима Историјског парка.

Изложба под називом „Луксузно путовање од Будимпеште до Београда: Заједничка историја мађарских и српских железница“ биће отворена до 23. јуна, у Одељењу за културу Амбасаде Мађарске (Collegium Hungaricum), Грачаничка 14.

Улаз на изложбу је бесплатан.

Информативни лист „Пруга“