Железнице Србије ад

Први директан теретни воз „САВА ЕКСПРЕС“ стигао у Београд из Љубљане

 

Први директан теретни воз између Словеније и Србије „Сава Експрес“ (Sava Express), стигао је у станицу Београд ранжирна, 2. марта, у раним јутарњим сатима са 18 теретних вагона. Истог дана  из Београда за Љубљану отпремљен је воз са 8 вагона, а осталих 13 вагона прикључено је у станици Шид – саопштено је у железничкој компанији „Србија Карго“.

„Сава Експрес“ ће, у складу са важећим редом вожње, из Љубљане саобраћати понедељком, средом и суботом, а из Београда понедељком, четвртком и суботом.

Саобраћај директног теретног воза између Словеније и Србије, почео је  01. марта, како је и најављено на регионалном скупу директора железничких превозника у робном саобраћају одржаног у Порторожу, 6. и 7. фебруара.

Реализацији овог пројекта претходило је низ састанака, одржаних у Загребу 22. фебруара, са представницима  железничких компанија „Србија Карго“,  SŽ Tovarni promet и HŽ Cargo d.o.o.  На састанцима је договорена организација превоза редовних комплетних возова,  примопредаја возова између превозника на релацији Љубљана Залог – Београд ранжирна – Љубљана Залог, усклађене су цене превоза и као и начин плаћања.

 

Фотографија преузета са сајта „Србија карго“

 

Информативни лист „Пруга“